Stockholmiana VT 2021
Auktion 19 – 31 mars
Som en hyllning till vår huvudstad har vi nu temaauktionen Stockholmiana. Vi bjuder på ca 60 utrop inom flera kategorier och från olika århundranden. Vi är övertygade om att just du kommer att hitta något du gillar. Auktionen publiceras fredag 19 mars på Auctionet.com och klubbas onsdag 31 mars.
Några av de äldre föremålen på auktionen är ett pokalglas och ett fickursställ, båda från 1700-talet. Pokalglaset från senbarocken är troligen tillverkad vid Kungsholms glasbruk i Stockholm. Glaset har en graverad breaindekor och bär namnet ”Catharina Phragmenia” (troligen Catharina Phragmenia född i Gävle 1683-1753). Det vackra fickursstället, tillskriven cicelören Simon Pantaleon, är rikt dekorerad med lövverk i grönmålad plåt och ekollon i förgylld brons.
Bland de lite mer moderna föremålen medverkar allas vår Lisa Larson med bland annat väggplaketten ”Gamla Stan”, en av alla hennes plaketter som tillverkades vid Gustavsberg mellan åren 1963 till 1978.
Inom kategorin måleri och grafik finns flera fina bilder från Stockholm med Gamla Stan och Riddarfjärden i bakgrunden. Det finns även flera utrop med motiv från skärgården. Det bjuds på vyer från Södermalm av bland annat Inga Möllerberg och en äldre tittskåpsbild över Drottningholm från 1700-talet.
Några favoriter i smyckeskategorin är en diamantring från 1930-talet och två jugendsmycken. Plaketterna med dekor av blommor och fjäril är silverfattade som brosch och spänne, signerade av porslinsmålaren och keramikern Georg Asplund. Han var verksam vid Rörstrand under jugendperioden och han ritade både prydnadsföremål som kakel och kakelugnar.
Ringen av 18K guld med en äldre briljantslipad diamant om ca 0,50ct är gjord av hovjuveleraren K. Anderson i Stockholm. Datumstämpeln säger att den är tillverkad det sista året som Karl Andersson själv stämplade, 1933. Butikerna, och ägarna C G Hallberg, behöll dock namnet K. Anderson till 1975.
En av våra favoriter bland alla utrop är två sidentavlor. De är vävda på K A Almgrens Sidenväveri för 1897 års Allmänna Konst & Industriutställning i Stockholm. Idag drivs väveriet med sitt museum av en stiftelse och är tillgänglig för allmänheten. Än idag handvävds sidentyger på plats, dock i en mycket mindre produktion än den som de hade under sina glansdagar under 1800-talet.
Välkommen till vårens andra temaauktion hos oss.