Aktuellt

Välkommen till vår blogg! Här kan du läsa om vad som händer hos oss på Kolonn samt få information om spännande specialauktioner. Du kan även läsa mer om specifika föremål som säljs samt få tips om kommande auktioner.

1900-TALETS FORMGIVARE VID GUSTAVSBERG

EN SAMLING GUSTAVSBERGS-KERAMIK

Att vi på Kolonn har fått möjligheten att sälja en stor privat samling utav föremål från Gustavsberg vill vi gärna uppmärksamma!

Och med detta ta tillfället att berätta lite om Gustavsbergs betydelse för svensk designhistoria och nämna några utav våra mest folkkära formgivare, alla med kopplingar till den lilla orten i Stockholms skärgård.

Vid utställningen på Svenska Mässan i Göteborg 1919 gav konsthistorikern Gregor Paulsson ut sin skrift ”Vackrare Vardagsvara” som propagerade för att konstnärer skulle arbeta direkt med fabrikerna för att producera vardagsföremål av hög kvalitet. Genomtänkta produkter skulle på så vis bli tillgängliga för alla. Skriftens titel blev sedan en slogan som användes flitigt i propagandan för god formgivning, inte minst vid Gustavsberg.
På Axel Odelbergs initiativ, son till denna tids ägare Wilhelm Odelberg, anställdes 1917 konstnären Wilhelm Kåge.
Hans formgivning resulterade tillsammans med idén om vackrare vardagsvara i porslinsföremål för den breda allmänheten. Kåge övertog rollen som konstnärlig ledare och experimenterade fram nya glasyrer och dekorer och formgav ett 30-tal serviser, däribland vardagsporslinet Pyro, ett modernt ugnssäkert porslin. Han framställde även konstgods i färgglada fajanser och stengods som Argenta, med sin gröna kopparglasyr och silverdekor. Fina exempel från Argenta serien hittar du på vår temaauktion, föremålsnummer 736646 samt 736628.

1942 initierade Wilhelm Kåge konstverkstaden Gustavsbergs Studio. Tillsammans med Stig Lindberg och Bernt Friberg utvecklades förslag till nya serier och skapandet av framförallt konstgods. Här var den konstnärliga friheten stor och blev en alternativ väg vid sidan om fabrikens massproduktion av bruksföremål. Kåge skapade en symbol med ett ”G” och en hand, idag kallad ”studiohanden”. Denna målade på undersidan av varje föremål från konstverkstaden för att visa på att varje föremål för unik och i en begränsad upplaga. Ett exempel ur vår temaauktion är Stig Lindbergs ”Springare” i stengods med föremålsnummer 735826

Under 1940 och 50-talet så knöts många utav våra stora keramiska formgivare till Gustavsberg. Bland annat var Ursela Printz, Tyra Lundgren och Mari Simmulson alla verksamma vid Gustavsberg under olika perioder. Men den kanske mest namnkunnige formgivaren som vi idag starkt förknippar med Gustavsberg var Stig Lindberg. 1948 efterträdde Stig Lindberg Wilhelm Kåge som konstnärlig ledare och han huvudsakliga inriktning var vardagsporslin till folkhemmet och målet var att god design skulle genomsyra hela verksamheten. Under sin år skapade han porslinsserier som Berså, Spisa Ribb, Terma, Adam och många fler. I vår temaauktion så säljer delar ur populära serier som Berså med föremålsnummer 743971, Prunus med föremålsnummer 737668, och Aster med föremålsnummer 737657, samt den lite mer ovanliga serien Tahiti med föremålsnummer 738116. Han blev även känd för sina fajanser och serier och Domino, Figurin och Karneval. På auktion hittar du bland annat Lindbergs fajanser med föremålsnummer 736254 och 736320.

På mitten av 50-talet värvade Stig Lindberg en av våra mest folkkära keramiker Lisa Larson till fabriken. Hon började som assistent hos Lindberg och var verksam på fabriken fram till 1980. Störst genomslag fick hon bland annat med sina ABC-flickor samt serier som All världens barn, Larsons ungar, Skansen och Lilla Zoo. 1980 slutade hon vid fabriken och driver sedan 1992 det egna företaget Keramikstudion AB i lokaler i Gustavsberg. På vår stora auktion med tema Gustavsberg så har vi allra flest föremål formgivna av Lisa Larson. Kanske visar detta på hennes enorma bredd och produktivitet. Hennes serie All världens barn hittar du på föremålsnummer 736548, exempel ur hennes många serier innehållandes djur hittar du på föremålsnummer 736518. Och av de många väggplaketter vis auktionerar ut, formgivna av Lisa Larsson, så hittar du ett urval med föremålsnummer 737332, 738092 och 737550.

Välkomna att botanisera er bland våra föremål från Gustavsberg genom att klicka på länken nedan:
https://auctionet.com/sv/search?company_id=1&is=&order=end_asc_active&page=1&q=gustavsberg&utf8=%E2%9C%93#results

TEMA LEKSAKER: INLÄMNING PÅGÅR

Det är dags igen för vinterns populära leksaksauktion, och vi söker leksaker och samlarprylar ifrån alla tider.

Just nu ser vi en stor efterfrågan på leksaker från Steiff, Märklin, Bing, Fleischmann, Schuco, Barbie, Disney, Lehmann, Tippco, Distler med flera. Inför vinterns temaauktion söker vi plåtleksaker, tåg, bilar, flygplan, dockor och andra föremål ifrån dessa märken.

Nytt för i år är en sektion med nyare leksaker och samlarföremål ifrån Star Wars, Action Force, He-Man, Transformers och andra leksaker från 1970-80-90-tal.

Kontakta oss på 08-293334 eller på info@kolonn.se, för en kostnadsfri värdering av de leksaker som du lekt färdigt med.

Sista inlämningsdag 1 december.

TEMAAUKTIONER: SUSTAINABLE LUXURY+ DIESELS REKLAMKAMPANJER

Samma vecka som Fashion Week Stockholm tar fart publiceras två temaauktioner på Auctionet.com.

Auctionet har fått uppdraget att försälja fotoreproduktionerna från utställningen Diesel 1991-2001 – Finally it all makes sense som var på Fotografiska Museet 2016-2017. Verken är från omdebatterade reklamkampanjer där kända modefotografer som David LaChapell, Peter Gehrke, Ellen von Unwerth och Andrew MacPherson har medverkat. Verken finns för beskådning och uthämtning efter avslutat auktion hos oss i Sundbyberg. Auktionen avslutas 6 september.

Vi har också vår egna temaauktion just nu : Sustainable Luxury. Auktionen avslutad i början av september. Temat består i huvudsak av väskor och accessoarer från kända designerhus så som Dior, Louis Vuitton och Mulberry. Vi har även ett armband av 18k guld designat av Ole Lynggaard i Danmark samt ring från Bvlgari.

Till Diesel-auktionen på Auctionet.

Till vår temauktion ”Sustainable Luxury”.

Läs mer om Diesel-utställningen på fotografiska här.