Aktuellt

Välkommen till vår blogg! Här kan du läsa om vad som händer hos oss på Kolonn samt få information om spännande specialauktioner. Du kan även läsa mer om specifika föremål som säljs samt få tips om kommande auktioner.

Om tingen kunde tala.

Ålder, patina, historia, kvalitet, proveniens, charm – många är anledningarna till att älska våra kära antikviteter.

De agerar alla på olika sätt som en direktlänk tillbaka i tiden, mellan oss och de människor som levt och verkat i dagar som varit. Och vi kan, trots avstånd i tid, förstå mycket om dessa föremål och möbler, och deras tillkomst, genom att lyhört läsa av de spår som lämnats. Genom att finna en diskret signatur på ett stolsben, kan vi veta vilken stolmakare som under 1700-talets andra hälft tillverkat just den stol du sitter på. Det faktum att den avbildade kvinnan på målningen bär en riddräkt likt den Lady Worsley bär, i Joshua Reynolds kända porträtt, berättar för oss att porträttet är utfört någon gång på 1770-/1780-talet och att kvinnan sannolikt är av engelsk härkomst. Valet av träslag, liksom val av dekorelement på en kista från renässansen berättar för oss ungefär var i Europa den är tillverkad.

Sammanfattningsvis: kunskap öppnar dörrar och förhöjer nöjet i att betrakta våra kära ting.

Välkomna in, låt er inspireras, hänföras och njuta.

 

Nya ordinarie öppettider.

Från och med den 10 juli ändrar Kolonn sina ordinarie öppettider.

Vi kommer att ha öppet för in-och utlämning måndag till fredag mellan kl 12:00-18:00 samt öppet på lördagar för endast utlämning mellan kl 11.00-15:00.

Under sommarperioden 8 juli-14 augusti stänger vi klockan 15:00 på fredagar samt har stängt på lördagar.

Glad sommar och välkommen in önskar Kolonn!

 

En bit svensk textilhistoria

Den 21 juni 1873 föddes i Kimstad en flicka vid namn Märta.

Vad det skulle bli av flickebarnet visste troligen inte pappa Rudolf, kyrkoherde i Vadstena, men det visste nog Märta som började med studier vid Högre Konstindustriella skolan i Stockholm. Detta ledde sedan vidare till ett arbete som teckningslärarinna i Jönköping och därefter till Kulturen i Lund. Efter en mellanlandning på Malmöhus Läns Hemslöjdsförening kom hon till vävskolan i Vittsjö.

1914 deltog Märta på Baltiska utställningen i Malmö. På utställningen fick Ludvig Nobel, Alfred Nobels brorson, syn på hennes alster. Han kom att betyda mycket för Märtas framtid.

Ludvig hade startat ett hotell i Båstad, Hotell Skånegården. Då staden varje sommar frekventeras av köpstarka kunder och kungligheter kläckte han idén att Märta skulle öppna en ateljé. Sagt och gjort – 1919 lämnar hon Vittsjö. I ateljén i Båstad skapar hon massor av vävnader, men framför allt mattor. Vem känner inte till namn som “Örtagården”, “Tånga”, “Tusenskönan”, “Snäckorna” och “Ängarna”. Ludvig som kom på idén var nog en av hennes bästa kunder då han praktiskt taget fyllde Skånegården med hennes alster.

Under 1920- och 1930-talen hade hon utställning både i Europa och USA och hennes namn kom på allas läppar – Märta Måås-Fjätterström.

Märtas formgivning är i dag aktuell, kanske mer aktuell än någonsin, och vi är glada att få sälja en av hennes många mattor : “Bruna Heden”.

1942, efter att Märta avlidit ett år tidigare, anställs Barbro Nilsson som konstnärlig ledare och ateljén ombildas till ett aktiebolag – AB MMF. Barbro Nilsson för traditionen vidare vilket man kan se i till exempel mattan “Salerno Blå” som vi även har ute till försäljning.

Till auktionerna