Aktuellt

Välkommen till vår blogg! Här kan du läsa om vad som händer hos oss på Kolonn samt få information om spännande specialauktioner. Du kan även läsa mer om specifika föremål som säljs samt få tips om kommande auktioner.

Ett kafferosteri och en Dansk byrå i rokoko!

År 1816 flyttade en liten skånepåg vid namn Nils Åberg från Anderslöv till stora staden Malmö. Där tog han jobb som bodgosse hos handlaren Carl Frick. Åren gick och 1836 fick Nils burskap i handlande. Han startade en egen speceriaffär. Då företaget växte köptes en fastighet på Stortorget 4 där både affär och familj fick plats. Till fastigheten, ”Åbergska Huset”, införskaffades möbler och föremål och en av dessa finns nu till försäljning hos oss på Kolonn.

En byrå i rokoko, tillverkad av Mathias Ortmann, en av Danmarks främsta möbelsnickare.

Grunden för hans framgång startade i fadern Niels verkstad, även han en duktig möbelsnickare. Där fick Mathias en gedigen utbildning vilket resulterade i att han blev kunglig konst- och kabinettmakare. Hans möbler återfinns framför allt i de danska kungliga slotten.

 Den härligt bombéformade byrån var en antikvitet redan då Nils köpte den på 1840-talet. Byrån, fanerad med valnöt, vit stenskiva samt förgyllda och bronserade dekorer, tillverkades av Ortmann omkring 1750. Möblerna signerades oftast med en etikett på ovansidan under stenskivan med texten: ”Hos Sr M. Ortmann boende udi Gotters Gaden bliver alle Sorter Cabinet og Snedker Arbeide forfaerdiget for en Civil Pris i Kiöbenhavn”.

Och hur gick det för Nils Åberg på Stortorget? Framgången verkar ha fortsatt. På 1860-talet öppnade han ett kafferosteri, ett av de första i sitt slag. Efter hans död övertogs företaget av sonen Rudolf. Så småningom såldes Åbergska huset och inhyser idag bland annat en optikerfirma.

Byrån har sedan den inköptes på 1840-talet funnits inom samma familj.

På Auctionet.com kan du följa auktionen med föremålsnummer 769902!

Världen Runt

Nu är det dags för vår andra livsstilsauktion: Världen Runt.

I en tid då vi reser mer än någonsin och världen verkar krympa både geografiskt och kulturellt så vill vi ta en bit av världen hit till oss på Kolonn. Vi har fyllt den här auktionen med allt ifrån öst till väst, nord till syd och hoppas att du kommer att hitta just din speciella pryl. Kanske är det en cockatilshaker från Peru, 768823, ett engelsk skrivbord,  783876, ett armbandsur av Björn Weckström, Lapponia, 773377 en teservis av Hermés, 765653 eller en färgetsning av Hiroyuki Tajima, 774573.

Eller varför inte inreda ditt hem med en lättplacerad kunglig dansk byrå?

Vår pärla på auktionen är en liten rokokobyrå av Mathias Ortmann, 769902. Han var aktiv mellan 1725-1757 i Köpenhamn och blev kunglig hovleverantör till det danska hovet 1751.

Du hittar alla föremål på Auctionet samt visning i våra lokaler i Sundbyberg. Om du har några frågor tveka inte att kontakta oss.

Välkommen in!

Vänföretag till Stockholms Stadsmission 2018

Vi är vänföretag till Stockholms Stadsmission 2018. Varje dag
gör Stockholms Stadsmission skillnad för människor som lever i
utsatthet i staden. Vårt stöd bidrar till akuta insatser såsom mat
och kläder och till att människor får känna gemenskap och får kraft
och motivation att förändra sina liv. Tillsammans gör vi Stockholm
till ett mänskligare samhälle för alla.

De föremål vi av någon anledning inte kan sälja eller som inte hämtas ut skänker vi vidare till Stockholms Stadsmission Second Hand verksamhet.