Aktuellt

Välkommen till vår blogg! Här kan du läsa om vad som händer hos oss på Kolonn samt få information om spännande specialauktioner. Du kan även läsa mer om specifika föremål som säljs samt få tips om kommande auktioner.

Välkommen hem till …

There’s no place like home, och visst stämmer det klassiska uttrycket. Våra hem är viktiga för oss och här vill vi trivas. Omgivna av nära och kära men också av föremål. Saker som vi själva har valt och som sporrar känslor och minnen om var vi har varit. På vårens specialauktion hos Kolonn hittar du massor av unika föremål till hemmet oavsett om det är inbott eller nytt.

Du hittar bland annat föremål och möbler ifrån Firma Svenskt Tenn, Carl Malmsten, Carl-Axel Acking, Märta Måås-Fjetterström och Lisa Larson. Eller varför inte en gustaviansk spegel av Carl Gustaf Fyrwald och en kandelaber av Christofle?

För väggen har vi både klassisk och modern konst bland annat Anders Zorn, Oscar Törnå, Carl
Abraham Rothstén, Olle Baertling och en liten blå pärla av Esaias Thorén.

All föremål finns att titta på hos oss i Sundbyberg. Vardagar mellan 12-18 samt lördagar mellan 11-15.

Välkommen in till Kolonn!

Kontakta oss på 08-293334 eller mejla info@kolonn.se om du har några frågor om auktionen.

AUKTION:TRÄDGÅRD

Vintern rasar och vi går mot ljusare tider, äntligen känns det som att våren har kommit för att stanna. Det vill vi på Kolonn fira med att bjuda in dig till vår gröna auktion: TRÄDGÅRD.
Här finns allt för din oas, oavsett om den är på balkongen, i fönstret, vid sommarstugan eller en lummig tomt. Vi hoppas att du ska hitta något som gör att du vill spendera några extra timmar i ditt gröna rum och på så sätt förlänga de ljusa dagarna.

Några av våra favoriter på auktionen är en Trädgårdsgrupp från Grythyttan, en Cresent Världsmästarcykel och en saftservis från Johansfors. Vi har en även en stor sektion med trädgårdsurnor i olika modeller och storlekar, där finns bland annat ett par Faunurnor av Ivar Johnson för Näfvekvarns Bruk. Missa inte heller auktionens klassiker, en Volvo PV 210 Duett ifrån 1965, perfekt för vårens-och sommarens utflykter.

Vi önskar dig en solig start på våren!

Onlinekatalogen finns ute på auctionet.com

https://auctionet.com/sv/editorial/campaign/tradgard-kolonn?campaign=1474&utm_campaign=Kampanj+1474%3A+TR%C3%84DG%C3%85RD&utm_content=slot_before_highlights_position_1&utm_medium=campaign&utm_source=campaign1474

Ett kafferosteri och en Dansk byrå i rokoko!

År 1816 flyttade en liten skånepåg vid namn Nils Åberg från Anderslöv till stora staden Malmö. Där tog han jobb som bodgosse hos handlaren Carl Frick. Åren gick och 1836 fick Nils burskap i handlande. Han startade en egen speceriaffär. Då företaget växte köptes en fastighet på Stortorget 4 där både affär och familj fick plats. Till fastigheten, ”Åbergska Huset”, införskaffades möbler och föremål och en av dessa finns nu till försäljning hos oss på Kolonn.

En byrå i rokoko, tillverkad av Mathias Ortmann, en av Danmarks främsta möbelsnickare.

Grunden för hans framgång startade i fadern Niels verkstad, även han en duktig möbelsnickare. Där fick Mathias en gedigen utbildning vilket resulterade i att han blev kunglig konst- och kabinettmakare. Hans möbler återfinns framför allt i de danska kungliga slotten.

 Den härligt bombéformade byrån var en antikvitet redan då Nils köpte den på 1840-talet. Byrån, fanerad med valnöt, vit stenskiva samt förgyllda och bronserade dekorer, tillverkades av Ortmann omkring 1750. Möblerna signerades oftast med en etikett på ovansidan under stenskivan med texten: ”Hos Sr M. Ortmann boende udi Gotters Gaden bliver alle Sorter Cabinet og Snedker Arbeide forfaerdiget for en Civil Pris i Kiöbenhavn”.

Och hur gick det för Nils Åberg på Stortorget? Framgången verkar ha fortsatt. På 1860-talet öppnade han ett kafferosteri, ett av de första i sitt slag. Efter hans död övertogs företaget av sonen Rudolf. Så småningom såldes Åbergska huset och inhyser idag bland annat en optikerfirma.

Byrån har sedan den inköptes på 1840-talet funnits inom samma familj.

På Auctionet.com kan du följa auktionen med föremålsnummer 769902!