Aktuellt

Välkommen till vår blogg! Här kan du läsa om vad som händer hos oss på Kolonn samt få information om spännande specialauktioner. Du kan även läsa mer om specifika föremål som säljs samt få tips om kommande auktioner.

Primavera

Dags att förnya din trädgård eller balkong?

Vi söker just nu efter urnor, möbler och diverse dekorationer för utomhusmiljöer.
Efterfrågan är hög på vårkanten så passa på. De föremål som du lessnat på kan bli en annans hjärtegull.

Inlämningen är öppen mån-fre 10-18.

CHRISTER EDWARDSON SCHMITERLÖW (1926 – 1955)

Under våren har vi på Kolonn med glädje fått möjligheten att sälja en stor samling verk ur Christer Schmiterlöws färgstarka bildvärld. En konstnär även igenkänd under pseudonymen Edwardson, som han signerade samtliga utav sina verk med.

Christer Fredrik Wilhelm Edward Schmiterlöw föddes 1926 i Stockholm och flyttade som 19-åring tillsammans med sin mor och äldre bror Bertram Schmiterlöw till Argentina.

Båda bröderna delade drömmen om konstnärsyrket och Christer utbildade sig inom måleri på Otto Skölds målarskola i Stockholm 1944-45. Sitt konstnärspseudomym börjar han använda tidigt då han ville särskilja sig från sin storebrors verk.

Till skillnad från sin bror Bertram kunde Christer aldrig livnära sig på sitt konstnärskap utan jobbade under många år som vaktmästare på SVT. Måleriet ägnade han sig åt under sina lediga timmar, ofta på morgonen innan han gick till jobbet. Drömmen och ambitionen om konstnärsyrket var stor och under sitt liv kämpade han med hoppet om att kunna leva på sin konst.

I Argentina bodde familjen Schmiterlöw i 10 år och det är här som Christer träffar sin fru Carmen Rosa. På 50-talet flyttar de tillbaka till Sverige i hopp om att Christer skulle kunna etablera sig som konstnär, tyvärr utan större framgång. Därför var det på helgerna och under lediga dagar på sommarhalvåret som konstnären helt kunde ägna sin tid till måleriet. Paret brukade ta bussen från Stockholm ut till Trosa och där kunde han sitta och hänge all sin uppmärksamhet till det han levde för – konsten.

I sina verk skildrar Edwardson sin omgivning, människor och landskap som han har runtomkring sig och med färg och rörelse så bjuder han in oss till att lära känna dessa personer och platser. Han är representerad vid San Salvador de Jujuys konstnämnd, Stockholms läns landsting, Ystads kommun och Nynäshamns kommun.

I dokumentärfilmen Två bröder – två världar av Tom Alandh (som går att se på SVTs Öppet Arkiv) får vi en inblick i de båda brödernas väldigt olika världar. I filmen berättar Bertram (som blev en framgångsrik porträttmålare) att hans bror var en drömmare, han levde för konsten och besvikelsen var stor att han aldrig fick något riktigt erkännande.

Därför vill vi nu ge er möjligheten att ta del av Christer Edwardson Schmiterlöws färgstarka värld och genom denna auktion ge honom det erkännande han under så många år kämpade för och förtjänar.

LÄNK till dokumentärfilmen Två bröder – två världar, av Tom Alandh (2002)

VIDARE TILL AUKTIONEN

 

TEMAAUKTION 7 MAJ – LEKSAKER

Första veckan i maj kommer vi att hålla en auktion med temat “Leksaker” – allt via den nätbaserade sajten Auctionet.com.

Vi söker därför just nu de leksaker som du känner att du för länge sen har lekt färdigt med. Kanske har du några plåtleksaker, bilar, flygplan, tåg eller dockor som du vill bli av med. Välbevarade dockmöbler, tidiga barbiedockor, nallar från Steiff, tåg från Märklin, Bing och Fleichmann är av intresse. Likaså äldre plåtleksaker där märken så som Lehmann, TippCo, Hess, Distler, Greppert & Kelch, Guntermann, Eberl, Ficher, Carette, Bub, Doll, Rossignol med flera är populära på marknaden.

Passa på att lämna in dina leksaker för värdering och försäljning.

Ring eller maila oss nu!