Utforska : Porträttminiatyrer

En bit av historien i din hand

 

Idag lever vi med ett konstant bildflöde. Vi uppdateras hela tiden med nyheter från hela världen samtidigt som vi håller oss informerade om våra nära och kära genom sociala medier och privata meddelanden i mobilen. Det kan vara svårt att föreställa sig ett liv utan våra bilder.

 

 

Miniatyrens ursprung

Innan den industriella revolutionen och fotografiets tillkomst var en porträttmålning det ända sättet att avbilda en person. Pampiga porträtt var ofta en del av interiörerna på slott och gårdar, medans en porträttminiatyr var liten och portabel.

 

Porträtt av ung adelskvinna, ca 1725-1750

Miniatyrmåleriet härstammar från den medeltida konstformen Illumination. Illumination var en populär utsmyckning av religiösa texter under medeltiden och det är därifrån som de detaljerade små porträtten har sitt ursprung. Under 1500-talet blev porträttminiatyrer populära över Europa, främst i England. Den äldsta kända porträttminiatyren är gjord under tidigt 1500-tal och föreställer den engelska kungen Henrik VIII.  Under Drottning Elisabeth I:s tid, 1558-1603 slog miniatyrmåleriet igenom i de europeiska hoven. Den engelska drottningen bar ofta miniatyrer i form av medaljonger. Det kunde vara porträtt av hennes favoriter, vem det var som dolde sig bakom locket visste bara drottningen.

 

Porträttminiatyr av ung kvinna, 1700-talets slut,  infattad i lock på en dosa

 

Salomon Hofling. Porträttminiatyr av yngling, 1811

Hantverket och Sverige

En miniatör eller miniatyrmålare, var en skicklig konstnär och hantverkare. Porträttminiatyrer kunde tillverkas på två olika sätt, akvarell eller gouache målad på tunn elfenben eller emalj applicerad på en porslin- eller metallskiva och sen bränd i ugn. Att tillverka en miniatyr krävdes noggrann planering och skicklighet eftersom att man bara hade en chans att bränna varje lager av färg. Vissa menar att måla en miniatyrmålning är svårare än en oljemålning. De främsta miniatyrmålarna kunde fånga varje detalj i ett porträtt allt från smycken och broderier till det minsta hårstråt, i miniformat.

 

Porträttminiatyr, ung kvinna, omkring 1800

 

Porträttminiatyr av Friherre Fredrik August Liljencrantz, omkring 1800

I Sverige introducerades miniatyrmåleriet genom Drottning Kristina. 1647 anställde hon två utländska miniatörer, Alexander Cooper från England och Pierre Signac från Frankrike. Signac skulle senare bli officiell hovminiatör. Cooper och Signac lärde upp svenska konstnärer i miniatyrmåleri. Elias Brenner blev den förste svensk att utföra miniatyrmåleri vid det svenska hovet, han skulle senare ta över titeln hovminiatör. Flera andra svenska konstnärer kom senare att följa i hans fotspår, bland annat Jacob Axel Gillberg, Peter Adolf Hall och Gustaf Thorshell.  De utförde flertal miniatyrporträtt av svenska kungligheter och andra framstående personer i det svenska samhället.


Visste du att Nationalmuseum har världens största samling av porträttminiatyrer, med över 5200 porträtt ?

Hur användes miniatyrerna?

Tillskillnad från ett porträtt så var en miniatyr portabel och bars gärna nära sin ägares hjärta, oftast som en medaljong eller som en del av ett armband. Porträttet föreställde vanligen en nära person och kunde ges bort i kärleksgåva mellan förälskade par, nygifta eller familjemedlemmar. Den intima stunden som miniatyren gav,  att titta på porträttet  i sin privata gemak, gav en känsla av kontroll och mystik kring miniatyren. Ingen annan visste vem det var man bar runt handen eller närmast sitt hjärta. Det var den perfekta gåvan mellan kärlekspar. De mest intima och mystiska miniatyrerna var de avbildningar som bara visade sin avsändares öga.

 

 

Porträttminiatyr av ung kvinna i antikiserande klädsel, 1800-talets första hälft

John Way. Porträttminiatyr av Charlotta Fineman f. Löwe, 1800-talets första hälft

 

John Way. Porträttminiatyr av Abraham Fineman, 1800-talets första hälft. 

En miniatyrmålning  kunde också användas för att minnas någon som gått bort. Under en tid när fotografiet inte var uppfunnet än så var ett porträttminiatyr ett minne av en älskad familjemedlem. På dessa miniatyrer graverades ofta en dikt eller ordspråk in på baksidan,  ibland hittar man också en hårlock från den avlidne.

John Way. Porträttminiatyrer av Frans och Carl Fineman, 1800-talets mitt

Samlandet av miniatyrer

Intresset för miniatyrer var stort i Europa under 1700-och 1800-talet. Det stora intresset ledde till att miniatyrmålarna kopierade kända motiv från oljemålningar och etsningar. Även miniatyrer av kända personer  i samhället var populärt att samla på.  Horace Walpole var en känd engelsk samlare av miniatyrer under 1700-talet och lät till och med tillverka ett speciellt skåp för sin samling. Samlingen bestod av nästan 100 miniatyrer av några de främsta miniatyrmålarna bland annat Hans Holbein d.y, Nicholas Hilliard och Isaac Oliver.

 

Porträttminiatyr av Lady Jane Grey, England, 1800-tal , infattad i dosa

 

Miniatyrmålning, kopia efter Elisabeth-Louise Vigée Le Brun, 1800-tal

Idag har porträttminiatyren fallit lite i glömska, men det hoppas vi ska förändras. För den som samlar ges den unika möjligheten att hålla en bit av historien i sin hand.

Tidigare försäljningar : Miniatyrmålningar