Inlämning : Kvinnliga konstnärer & formgivare

Auktion 10 – 21 november
Sista inlämning 5 november

 

I november kommer vi att hålla en temaauktionen där vi söker efter kvinnliga konstnärer och formgivare – och lämnar de manliga därhän.

 


 

Att hålla den här auktionen i år faller sig väl då det är 100 år sedan kvinnor fick rösträtt i Sverige och blev valbara till riksdagen. Tänk alla de kvinnor som på något sätt gått före och banat väg för en del av det samhälle som vi idag lever i, med frihet att få utbilda sig till det som man vill och kunna göra det man brinner för oavsett kön.

Trots att kvinnligt skapande genom åren varit symboliskt knutet till vissa kategorier av handarbete så som textil har kvinnliga konstnärer och formgivare erbjudit så mycket mer. De har figurerat inom många olika hantverksområden och med en kraftfull företagsamhet. Tänk bara på Estrid Ericson som startade Firma Svenskt Tenn 1924, Greta Magnusson-Grossman med sin firma Studio på 30-talet och varför inte Betty Linderoth som var den första svenska kvinnliga urmakaren att visa upp sitt arbete på världsutställningen 1862.

 


 

Konst- och designvärlden har varit, och är nog till en viss grad fortfarande, mansdominerande och vi vill därför lyfta fram och hylla några av de kvinnliga skaparna som i någon grad satts i skymundan, både historiskt och i nutid. Om man bortser från några av de ofta förekommande kvinnliga namnen på auktionshusen, som Lisa Larson och Ulrica Hydman-Vallien, så är majoriteten av de namn som höjs upp manliga.

Kanske kommer vi att få se ett skifte i könsfördelningen när vår samtids konst- och designhistoria berättas om 100 år, vem vet. Enligt Statistiska centralbyrån (SCB) är nämligen tre av fyra som påbörjar konst- och kulturutbildningar i Sverige kvinnor.

 


 

Genom vår auktion Kvinnliga konstnärer & formgivare i november så vill vi hylla alla de fantastiska kvinnorna som har varit med och banat väg för framtiden.

 

Vi söker därför :

• Belysning av formgivare som exempelvis Greta Magnusson Grossman, Elsa Kock, Alice Nordin och Astrid Gate.
• Böcker, gärna förstautgåvor, av författare så som Selma Lagerlöf, Astrid Lindgren, Sophia Elisabet Brenner och Cajsa Warg.
• Skulpturer av Ruth Milles, Tyra Lundgren, Barbro Bäckström, Ulla-Britt Kraitz, Carin Nilsson och Ragnhild Godenius.
• Glas från formgivare som Signe Persson-Melin, Eva Englund, Ingeborg Lundin, Helena Tynell, Åsa Jungnelius och Ulrica Hydman-Vallien.
• Porslin och keramik från bland annat Rut Bryk, Karin Björquist, Lisa Larson, Mari Simmulson och Beate Kuhn.
• Måleri från konstnärer som Helga Henschen, Lotte Laserstein, Lena Cronqvist, Vera Frisén, Anna Palm de Rosa, Hilma af Klint, Helene Billgren och Madeleine Pyk.
Textil från kvinnor som Märtha Måås-Fjetterström, Barbro Nilsson, Kerstin Persson, Rakel Callander, Margareta Wilk och Judith Johansson.
Möbler från formgivare som Nanna Ditzel, Elsa Stackelberg, Kerstin Hörlin-Holmquist och Grete Jalk.
Fotografi från bland annat Phoebe Rudomino, Denise Grünstein, Sally Mann, Elisabeth Ohlson Wallin och Nathalia Edenmont.
Smycken från designers som Estrid Ericsson, Suzanne Lindahl, Grete Prytz Kittelsen, Rosa Taikon, Efva Attling, Cecilia Jansson och Liisa Vitali.
Vintage från Coco Chanel, Märthaskolan, Vivienne Westwood, Jeanne Lanvin och Diane von Fürstenberg.

 

Skicka in din förfrågan idag

Inlämning : Kvinnliga konstnärer och formgivare

  • Dra filer hit eller
    Noterna gärna skick på föremål, deras storlek och eventuellt antal delar. Det går bra att skicka flera föremål i samma förfrågan.