Stockholmiana VT 22

Auktion 16 - 27 mars

 

För andra året i rad hyllar vi vår huvudstad Stockholm med temaauktionen Stockholmiana.

Auktionen Stockholmiana innehåller ett 70-tal utrop, samtliga föremål med anknytningar till vår huvudstad. Allt från objekt av silver, tenn och guld tillverkat i vår huvudstad till färgstarka avbildningar av olika miljöer i Stockholm går att finna på den här auktionen. Vi tar er på en tidsresa från 1700-talets slut i form av en bägare av silver signerad Stephan Westerstråle till Stockholmskonstnären Martin Wickströms lekfulla skulpturer från 90-talet.

Auktionen pågår till 27 mars och visningen är öppen på vardagar 13-17 samt lördagar 11-15. Välkomna!

 

Till slutpriser Öppettider

 


 

Våra utvalda favoriter

Skrin signerat Emil Olsson

Ett av föremålen som vi tycker om är ett skrin signerat Emil Olsson i Eskilstuna. Emil Olssons Fickkniv Fabriks AB grundades 1867 av Herr Olsson där man till en början arbetade med stålsvetsning innan man efter ett antal år började att tillverka högkvalitativa fickknivar med etsade och förgyllda stålskaft. Emil Olsson dog 1928 men firman levde vidare till 1967.

 

Förutom knivar skedde även tillverkning av skrin, bordsspeglar och skrivbordsattiraljer rikligt dekorerade i etsat och förgyllt stål. Skrinet som vi nu har ute till auktion har motiv av Stockholms Slott på sitt lock, sett från Skeppsholmen.

 

Cigarrskrin av etsad stål, signerad Emil Olsson i Eskilstuna. Utropsnummer 2109864.

Gamla stan av John Carlson

John Carlson (1896-1979) var en lokal konstnär här i Sundbyberg som idag även uppskattas utanför stadskärnan när hans verk säljs på auktion. Förra året sålde vi en privat samling med verk av honom och den auktionen blev väldigt omtyckt av många. Han fångade främst Sundbybergs olika kvarter och de lantliga omgivningarna men han har även gjort många andra avbildningar av miljöer, städer och spontana ögonblick – både inom som utanför landets gränser. På vår temaauktion Stockholmiana har vi en oljemålning av honom med motiv från Gamla Stan i Stockholm daterad 1972.

Oljemålning med motiv från Gamla Stan, Stockholm, signerad John Carlson. Utropsnummer 2114912.

Söderhallarna av Stig 'Slas' Claesson

Södermalms Saluhall, eller Söderhallarna, är sen huset reste sig 1992 en välbesökt plats på söder. Medborgarplatsen är precis utanför dörrarna och den nyligen renoverade Medborgarhuset bara några steg bort. Konstnären Stig Claesson (1928-2008) är en av konstnärerna som har avbildat Medborgarplastens myller genom den grafiska tekniken litografi.

Litografi med motiv från Södermalm, signerad Stig ’Slas’ Claesson. Utropsnummer 2130714.

 

Claesson, som även är känd under signaturen Slas, var en svensk författare, illustratör och målare som har avbildat allt från efterkrigstidens Europa till Stockholms färgrikedom. På temaauktionen Stockholmiana har vi en litografi av honom där man förutom torghandeln också ser Söderhallens glastäckta fasad.

Bägare av Stephan Westerstråle

Ett av dem äldsta föremålen som vi har med på temaauktionen är en bägare av silver, daterad till 1796. Smeden som ligger bakom den är Stephan Westerstråle. Han föddes 1763 i Västervik i Kalmar län men flyttade till Stockholm och blev mästare i guldsmedsskrået vid 26 års ålder 1789. Mellan 1807 till 1811 var han även skråets ålderman, den valda föreståndaren för skrået. Han fortsatte med sin tillverkning fram till 1813 och dog vid 51 års ålder 1814. Han hade en stor produktion och tillverkade både bägare, bestick och ljusstakar som saltkar, guldringar och dopskålar.

Bägare av silver, stämplad Stephan Westerstråle 1796. Utropsnummer 2138889.

Silver av K Anderson

När det gäller föremål av silver finns även en kaffeservis av silver i tre delar på temaauktionen Stockholmiana. Setet är tillverkat av firma K Anderson i Stockholm under jugendperioden. Karl Anderson (1865-1938) var en guldsmed och hovjuvelerare som 1892 övertog och bytte namn på firman L. Larson & Co till K. Anderson.

Kaffeservis i tre delar av silver, stämplat K Anderson Stockholm. Utropsnummer 2105381.

Firman K Anderson byggde upp ett gott renommé och expanderade med filialer både i Göteborg och Malmö innan C G Hallberg övertog affärerna 1917, dock behölls bolagsnamnet till och med 1975.

Tenn av Sylvia Stave

Under åren har flera formgivare arbetat vid K Anderson, däribland Sylvia Stave (1908-1994). Under 30- och 40-talet gjorde hon sig känd som en kunnig formgivare och var mellan 1931-1939 konstnärlig ledare för C H Hallberg. Där ritade hon bland annat föremål av tenn. I hennes formspråk framhävs gärna minimalistiska och geometriska influenser i funktionalistisk anda. På vår temaauktion har vi med en bonbonjär ritad av Stave, tillverkad av tenn och daterad till 1932.

Bonbonjär formgiven av Sylvia Stave vid C G Hallberg, daterad 1932. Utropsnummer 2114509.

 

 

Till slutpriser Öppettider