Small Treasures VT 2021
Auktion 14 – 25 april
Välkommen in till vår temaauktion Small Treasures. En auktion där vi lyfter fram de allra minsta föremålen. Auktionen innehåller över 80 utrop med allt från miniatyrmålningar från 1800-talet och utmärkande smycken till en miniatyrtekanna av Carl-Harry Stålhane och vintage från modehuset Hermès.
Intresset för det lilla
Människan har länge fascinerats av mindre föremål. Tidigt i historien hade miniatyrer oftast en rituell funktion exempelvis genom amuletter, gudabilder och offergåvor. Under 1500-,1600- och 1700-talet blomstrade samlandet av miniatyrer i takt med att färdigheterna i hantverket, och intresset för upptäcksresandet, ökade.
I många delar av världen satte man upp de så kallade Kuriosakabinetten, oftast en privat samling av uppseendeväckande föremål, stort som smått. Samlandet var både av mer exotisk som av mer vetenskaplig karaktär, ibland även påhittad. Samlandet var något som skulle visas upp och skänka nöje. Uppvisandet av kabinetten visade på att man var en bildad och framstående person och var på så sätt begränsad till den förmögna delen av befolkningen.
Man kan säga tanken om kabinettet blev som ett privat museum i fickformat. Detta synsätt gjorde att man även tillverkade kabinettsskåp där man skulle samla dem allra minsta föremålen. Ett av dessa exempel är det skåp som idag står på Gustavianum, Uppsala Universitetsmuseum. Det ”Augsburgska konstskåpet” överlämnades som gåva till Gustav II Adolf efter hans intågande i staden Augsburg 1632, tillverkat av Philipp Hainhofer (1578-1647). Skåpet har fortfarande sin samling av över 1000 föremål kvar, något som är väldigt ovanligt.
Idag, kanske mer än någonsin, ser vi ett fortsatt högt intresse för samlandet av mindre föremål. Det är betydligt lättare för människor idag att hitta det man tycker om via exempelvis nätbaserade auktioner och second hand-butiker. Vi har också ett djupt miljötänkande som tillsammans med idén om ett eklektiskt hem, och föremål som skall spegla ens personlighet, lyser starkt. Skillnaden mot dåtidens uppbyggnad av kabinetten är att samlandet i modern tid är tillgängligt för alla – i alla prisklasser. Det är på grund av detta som vi vill lyfta fram de minsta föremålen på auktionshuset.
Våra favoriter
Det är svårt att välja favoriter bland alla objekt på Small Treasures. Alla föremål har något som gör dem speciella. Här följer dock de föremål som vi anser står ut lite extra i mängden.
Barnskallran med visselpipa, Nr 1644451, är tillverkad av silver och ben av mästaren Isaac Sandbeck i Stockholm 1814.
Visste ni att skallran som leksak har använts för att roa och lugna barn ända sedan antiken?
Ett annat objekt som passar in i vilken modern kuriosakabinett som helst är en flakong, Nr 1650721, i form av ett vaktelägg med infattning av silver.
Den är stämplad under den viktorianska eran av Sampson Mordan i London 1886.
På auktionen finner du flera utrop med miniatyrmålningar. Bland annat har vi dem små porträtten av bröderna Frans och Carl Fineman, Nr 1649493, signerade av en av Sveriges främsta miniatyrmålare Johan Way (1792-1873). Fram till sent 1810-tal var han verksam inom militären för att sedan byta vapnet mot pensel och skaffa sig en redig utbildning inom måleriet. Way reste runt i Europa bland flera skickliga miniatyr- och glasmålare. 1820 blev han utsedd hovmålare och professor vid Konstakademien i Stockholm.
Inom mode bjuder vi bland annat på en Hermès-scarf ”Equateur”, designad av Robert Dallet 1988, Nr 1664174.
Dallet har sedan 1984 arbetat med Hermès och skapat ett flertal färgstarka och djurrika scarfar för modehuset.
Bland smycken framstår tre objekt lite starkare : Ett collier av silver signerat Atelier Borgila 1957, en ring tillverkad av silversmeden Karlheinz Sauer 1970 samt ett hänge i silver med fröpärlor och röd paste från 1800-talets Frankrike.
På auktionen hittar ni dessa under 1669930, 1656475 och 1676273.
Inom keramik och konst har vi bland annat en tekanna i miniatyr av Carl-Harry Stålhane, Nr 1654815. Den är inte högre än 9 cm och kanske inte så funktionell, men väldigt charmig.
Det finns också en skulptur av Edvin Öhrström, Nr 1639116. Öhrström hade många strängar på sin konstnärliga lyra, bland annat gjorde han en del formgivning för Firma Svenskt Tenn. Men hans kanske mest kända verk idag är nog glasskulpturen vid Sergels torg i Stockholm.
Slutligen vill vi också nämna de kolorerade japanska grafiken, nr 1640646, av Ohara Koson (Japan 1877-1945). De mäter inte mer än 16,5 x 11 cm.
Är dem inte oemotståndliga?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Vårt nyhetsbrev skickas ut några gånger per månad med information och nyheter kring våra auktioner.