Auktion 20-31 juli

Till auktionen

 

Retro, eller ”rétrospectif” på franska, betyder ”tillbakablickande” dvs  återgång till eller tillbakablick på en tidigare stil. Det är precis det vi gör med vår breda och färgsprakande temaauktion Retrohem där fokus ligger på föremål från 50-, 60- och 70-talet.

 

Här finns föremål inom en mängd olika kategorier, allt du behöver för att inreda ditt hem med en retrokänsla eller utöka vintagegarderoben.

 

 

Några utvalda föremål från auktionen:

Radiogrammofon, Phonosuper SK-5 ”Snövits kista” av Hans Gugelot & Dieter Rams för Braun AG, Tyskland, 1950-60-tal.

Redan 1952 bestämde Arthur och Erwin Braun (vd för Max Braun OHG) för att ändra utseendet på sina produkter för hhemelektronik. Visionen var att utveckla väldesignade och funktionella produkter för Braun. En av dessa var Phonosuper SK-serien, som skiljer sig från andra skivspelare både genom materialval och genom sitt kompakta visuella utseende. Det heltäckande locket av plexiglas var på den tiden en nyhet i sin genre. Ursprungligen hade Hans Gugelot och Dieter Rams tänkt en huva av pressad papp men det visade sig att det skulle skramla vid högre volym. Dieter Rams föreslog istället en huva av akrylglas, ett material som just då var nytt på marknaden. Det genomskinliga locket var banbrytande och gav enheten smeknamnet ”Snövits kista”. Namnet var från början menat lite nedsättande. Hans Gugelot var också skeptisk eftersom han trodde plexiglas var en modefluga.

 


 

Vilstolen ”Kröken”/ ”Kroken” som formgavs av Christer Blomquist 1968 för IKEA har fått ökad popularitet under de senaste åren. Den lanserades i 1969 års Ikea-katalog i temat ”Modemöbler med komfortkrav” och formgivaren hade lagt mycket vikt vid dess ergonomiska utformning. Ikea beskrev den i sin katalog: ”Längtar ni inte efter att pröva den? En jätteskön vilfåtölj som låter hela kroppen vila. Fötterna kommer upp i bekväm höjd, och Ni sitter (eller kanske man skall säga ligger?) så skönt som Ni någonsin kan önska Er.” I 1970 års katalog tog man i lite till: ”Det är knappast förvånande att KRÖKEN fått en sådan enorm uppmärksamhet både i svensk och utländsk press.” Fåtöljen togs ur produktion under ett par år för att hitta en lösning som gav ett plattare paket och därför lättare att frakta. Vid återlanseringen 1973 hade man ändrat namnet till det mer internationellt gångbara KROKEN.

 

VILFÅTÖLJ, ”Kroken” / ”Kröken”, formgiven av Christer Blomquist 1968 för IKEA.

 


 

 

”Kolmården”, ryamatta av Marianne Richter för Wahlbecks.

Som ung elev på Konstfack (1935 – 39) blir Marianne Richter (1916-2010) tillfrågad att arbeta för Märta Måås-Fjetterström under några somrar i Båstad. 1942 knyts hon som formgivare till ateljén då Barbro Nilsson nyligen tillträtt som konstnärlig ledare. Parallellt med sitt eget skapande är Marianne Richter liksom Barbro Nilsson även så småningom också lärare vid Konstfack. Det största projektet Marianne var med att skapa är det ca 200 kvm stora draperiet för FN-huset i New York 1952. Under 60-talet gör ryamattan entré i svenska hem och Wahlbecks mattor i Linköping är marknadsledare inom mattillverkning. Marianne formger flera motiv inspirerade av Östergötland, bl.a. mattserien Östergyllen som är mycket populär.

Utmärkande för hennes formspråk är de starka och glada färgerna liksom leken med geometriska former, mönstervariationer och en otrolig mängd olika färgblandningar.

 


 

Det första digitala armbandsuret, inspirerad av rymdåldern, bars av James Bond i filmen ”Live and let die” 1972 och var just denna klocka; Hamilton Pulsar P2 2900. Han bär den endast några få minuter under filmens början men klockan var en milsten i klockhistoria. Klocktillverkaren Hamilton benämnde Pulsar-klockan som “the first new way to tell time for 500 years”. Den var den första klockan i sitt slag med “No dials, hands, gears or springs, nothing to wind up, run down or wear out” och refererades till som en ”Time computer”. Den saknar både alarm och stoppur och har ett unikt sätt att ställa tiden genom att använda en magnet som förvaras bakom en lucka  i armbandet. Den första klockan såldes hos Tiffany’s och var i guld, året efter lanserades P2 som var i rostfritt stål och är den James Bond bär i filmen.

Tiffany & Co Pulsar, P2, LED Watch. Digital James Bond ”Time Computer”

 


 

Servisdelar av Ulla Procopé ur serien ”Valencia”, formgivna för Arabia, Finland.

Ulla Procopé är en finlandssvensk keramiker och formgivare. Efter examen från Centralskolan för konstflit i Helsingfors gick hon direkt över till att jobba för Arabia. Där skulle hon mellan åren 1948 och 1988 formge ett flertal servisserier som idag uppskattas världen över. Valencia formgavs 1960 och blev en favorit bland samlare efter att den slutade tillverkas 2002. Servisens namn är inspirerat av det blåvita porslin som den spanska staden är berömd för. Ända sedan 1400-talet har Valencias keramiker varit kända för handmålade kärl i blått och vitt som kombinerade ett arabiskt formspråk med ett katolskt. När Procopé formgav den målade dekoren skissade hon inte på papper först utan direkt på stengodset innan hon målade. Dekoren fortsatte målas för hand ända fram till 2002. Föremålens undersida är alltid signerad med både fabrikens målares och Procopés initialer.