Retrohem VT 21
Auktion 23 juni – 4 juli
Slutpriser>
Genom vår temaauktion Retrohem så vill vi blicka tillbaka till årtiondena där färg och form var A och O. Det handlar främst om föremål från 50-, 60- och 70-talet.
Här finner du föremål inom en rad olika kategorier. Allt du behöver för att inspireras att inreda ditt hem i retro och även bära accessoarer, smycken och armbandsur från tiden.
Här är våra utvalda föremål på auktionen:
Guido Gambone (1909-1969) är en av Italiens främsta keramiker under 1900-talets mitt. 1943 gundade han den keramiska verkstaden La Faenzerella i Vietri tillsammans med Andrea D’Arienzo (1911-1995). På grund av Andra Världskriget så försenades företagets utveckling men redan 1947 fick dem sitt första pris; ”Premio Faenza”. Produktionen genomsyras av en grov och tät glasyr som de skapat genom en kombination av glas och sand. Färgskalan kan både vara stark och klar men också dra och de mer jordnära färgerna.
Bra Bohag var en intressegrupp med 11 möbel- och textilföretag som bildades på 50-talet för att gemensamt marknadsföra ett komplett sortiment av heminredning. Bland dessa fanns Ljungs Industrier, Bodafors, Bergbom & Co, Tabergs Yllefabrik och Tingströms.
Tingströms grundades 1933 av Erhart Tingström i Valdemarsvik och under märket Bra Bohag var man främst inriktade på att tillverka mindre bord.
Från Stig Lindbergs produktion har vi flera utrop med på vår temauktion, bland annat en kaffeservis ur den lite ovanliga serien ”Aurora”. Det är inte ofta delar ur den servisen dyker upp på auktion.
Det finns också fler av hans miniatyrer i stengods. En av ögonstenarna är miniatyrvasen med turkos glasyr och rutmönstrad relief daterad 1963.
David-Andersen A/S är en norsk guldsmedsfirma som grundades redan 1876, mest känt för sitt emaljerade silver och filigranarbete.
Bland kända formgivare som har arbetat för företaget så finns såklart David Andersen själv (1843-1901), Gustav Gaudernack och Thorbjørn Lie-Jørgensen.
Bengt Lindström (1925-2008) var en svensk målare och grafiker. Hans internationella utbrott kom efter en utställning i Paris 1958 och han är än idag en omtyckt konstnär. Han är starkt förknippad med Sundsvall där han i Essvik hade en ateljé under somrarna och från 2004 var permanent bosatt. Man känner lätt igen hans färgstarka figurmåleri med kraftiga penseldrag och förvridna ansikten.
Seamastern tillsammans med Speedmastern är de mest ikoniska modellerna hos Omega. Den första Seamastern lanserades 1948 efter en modell som Omega tillverkade för de brittiska försvaret under andra världskriget. Modellen var högt uppskattad eftersom den klarade av svåra förhållanden och kunde motstå fukt.
Klockan på auktionen är från 50-talets mitt och har ett automatisk urverk, det betyder att den dras upp av bärarens egna rörelser. Klockan har också en svart urtavla, något som är väldigt populärt bland samlarna idag.
Alvar Aalto (1898-1976) är en av Finlands främsta arkitekter och formgivare från 30-talet och framåt. Hans fåtölj modell 402 presenterades på Milanotriennalen 1933 och fick stor uppmärksamhet.
Armstöden är tillverkade av ett stycke som sedan delats på mitten, allt för att den skall bibehålla sin balans när träet åldras.
Julio Le Parc (f. 1928) är en skulptör från Argentina som länge varit verksam i Frankrike. Han är en motståndade till tachism och började under sent 50-tal att göra abstrakta målningar grundat på förutbestämda system. Har har arbetat mycket med kinetisk och modern optisk konst ; Opkonst, inom vilket även Victor Vasarely är en stark frontfigur.
Le Parc är också en stark förkämpe för mänskliga rättigheter och mot diktaturer i Latinamerika.
1741224. PICASSO PABLO. Skål, fajans, Edition Picasso, Madoura, Vallauris, Frankrike, 1900-talets andra hälft.
Pablo Picasso (1881-1973) träffade paret Ramié 1946 på en utställning i staden Vallauris, Frankrike. Paret ägde en keramisk verkstad, Madoura, och Picasso föll för deras gods. Ett år sedan började han att samarbete med dem och formgav över 600 olika modeller i beränsade upplagor.
Det här fatet heter ”Oiseau au ver” (Fågel med mask) och är formgivet 1952 i en upplaga av 500.