Auctionets kvalitetsauktion VT 22

Auktion 3 - 15 maj

 

Nu är det dags för Auctionets samlade vårkvalitet där 26 olika auktionshus deltar. Vi bidrar med över 35 utvalda föremål som vi anser håller en hög kvalitet och som sticker ut från mängden.

Inför varje kvalitetsauktion på Auctionet görs en urvalskatalog där vi i år bidrar med bland annat Fredrik Wretmans ”Minitrans”, Evert Taubes självporträtt och Roy Lichtensteins grafiska blad ”Red apple”.
Tryck här för att se urvalskatalogen >

Auktionen publiceras tisdag den 3 maj på auctionet.com och klubbas söndagen den 15 maj.

Till slutpriser > Öppettider >

 

 


I år har fyra av våra värderare valt ut sina favoriter på auktionen och dessa är

Fat av Rut Bryk

- Ann Lindmarks favorit

Linnea Rut Bryk (1916-1999) föddes 1916 i Stockholm men spenderare en stor del av sin uppväxt i det finsk-ryska området Karelen. Efter att familjen flyttade till Helsingfors studerar hon där vid Svenska flicklyceet innan hon under 30-talet utbildar sig i grafik vid Centralskolan för konstflit.

När hon hunnit bli 26 år anställs hon vid Arabias konstavdelning 1942. Det här blev början på ett livslångt samarbete som pågick ända fram till och med 1991 då hon hunnit bli 75 år. Redan i tidigt skede kom Birger Kaipiainen att arbeta med henne på Arabia och lär henne där en hel del, däribland sin sgrafitto-teknik. I mycket av hennes tidiga produktion ser man inspiration från tekniken där hon har arbetat med att skrapa bort delar i glasyren för att åstadkomma effekter.

ann med fat av rut bryk

Anns utvalda föremål är ett fat av keramik signerad Rut Bryk. Utropsnummer 2180012. Värdering 5.000kr

 

När man hör Ruts namn kanske man främst kopplar ihop det med just keramik och Arabia. Men hon producerade även konst och konsthantverk inom en rad andra områden. Innan hon upptäckte keramiken som ett uttrycksmedel för sin fantasi skapade hon en hel del textilier, däribland ryor, broderimönster och vävnader. På 1960-talet formgav hon textilserien Seita för Vasa bomullsfabrik. Vad gäller samarbeten har hon även jobbat med sin man, Tapio Wirkkala, vid Rosenthal där hon skapade en hel del mönster. Hon är även formgivaren bakom tapetmönster som ”Fenix-Linthu” (Fågel fenix) för Pihlgren & Ritola på 1950-talet. Ett mönster där liknande fåglar dyker upp som på det fat som vi har med på Auctionets samlade vårkvalitet.

Målning av Carl Trägårdh

- Rasmus Sjöbecks favorit

Carl Trägårdh föddes 1861 i Kristianstad, son till en grosshandlare. Redan tidigt i barndomsåren visade han intresse för teckning och måleri och detta ledde honom senare till Stockholm och studier vid Konstakademien mellan 1881–1883. Där blev han vän med bland annat Bruno Liljefors och Anshelm Schultzberg.

Efter studierna i Stockholm reste Carl Trägårdh runt en hel del i Europa. Han studerade måleri i både Karlsruhe hos Herman Baisch, i München hos J Wenglein och Lier samt i Frankrike hos Raphael Collin.

rasmus med målning av carl trädgårdh

närbild på målning av carl trädgårdh

Rasmus utvalda föremål är en målning av Carl Trägårdh. Utropsnummer 2210946. Värdering 15.000kr

 

I Frankrike fann hann sitt nya hem och kom att bosätta sig där i Paris fram till sin död. Tragiskt nog hann han bara bli 37 år innan han i 1899 gick bort i sjukdom. Trots sin korta tid som konstnär hann han etablera sig och han ställde ut på flertal platser.

Vanligt förekommande motiv i konstnären Carl Trägårdhs landskapsmålningar är kreatur ute på bete, vanligen kor eller får. Han målade i en impressionistisk ljus kolorit och återkom ofta till herdemotivet under sina år i Frankrike kring 1800-talets slut. I tavlan som vi nu har ute för auktion på Auctionets samlade vårkvalitet så ser vi herden bland sina får med ett vackert berglandskap i bakgrunden.

Praktfat från W.A Bolin

- Desireé Alexanderssons favorit

W.A Bolin är världens äldsta juvelerarfamilj som fortfarande är verksamma inom yrket. Företaget grundades redan 1791 i S:t Petersburg av hovjuvelerare Andreas Roempler. Några år efter hans död gifte sig hans dotter 1834 med den emigrerade svensken Carl Edvard Bolin. Bolin kom sedemera att överta företaget och arbetade upp en god renomme. Under 1800-talets mitt sträckte sig juvelerarhuset omtalande sig långt utanför Rysslands gränser. Företaget bytte namn till det nuvarande W.A Bolin under tidigt 1900-tal då Wilhelm Andrevitj Bolin övertog affärerna och öppnade upp verksamhet i Stockholm.

desireé med fat av w.a. bolin

närbild på fat silver w.a bolin

Desireés utvalda föremål är praktfatet av silver tillverkat av W.A Bolin. Utropsnummer 2197751. Värdering 10.000kr

 

Mönstret på den praktskål från W.A Bolin som vi nu har med på kvalitetsauktionen är framarbetat genom ”reticulated silver technique”, eller ”krymt silver”. En teknik där man vitkokar silver flera gånger så att finsilver kommer upp till ytan och i center består kopparlegeringen. I steg två går man då oftast in med ytterligare en brännare på högre temperatur. Kopparlegeringen smälter på en lägre temperatur än ytan av finsilver vilket skapar ett organiskt mönster. En teknik som är mycket svår att bemästra i större stycken. Ett annat sätt att frammana detta organiska mönster är via den retikulerade tekniken ”samorodok”. Där lägger man i stället ner den uppvärmda metallen snabbt i vatten.

Första numret av Kalle Anka & C:o

Lars Trumstedts favorit

Kalle Anka & C:o är Sveriges äldsta ännu utkommande serietidning, och likaså den som utkommit med flest nummer. På Auctionets samlade vårkvalitet har vi med det första svenska numret. Det utkom i september 1948 och kostade då 60 öre. Idag värderas detta nummer betydligt högre.¨

– ”Det är ett bra exemplar som är försiktigt läst under lång tid”, påpekar Lars Trumstedt.

När tidningen först kom ut 1948 ansågs serier ha dåligt inflytande över barn och kunde fördärva barns läsning. För att skänka en legitimitet till serierna så anlitade Richters Förlag pedagogen, läraren och översättaren Axel Norbeck att översätta Kalle Anka & Co.

Manusförfattare och tecknare till seriens amerikanska originalversioner var från början anonymt, mycket på grund av en slags anonymitetsslöja som låg över Walts Disneys produktion. Flera år senare började man dock tala om Carl Barks och det visade sig vara han som stått för många av seriens historier och illustrationer från starten på 40-talet och fram till och med 60-talet.

Lars med kalle anka & c:o

närbild kalle anka & c:o

Lars utvalda föremål är första svenska numret av Kalle Anka & C:o. Utropsnummer 2180761. Värdering 35.000kr

 

Missade ni vår auktion 2021 när vi fick uppdraget att försälja Axel Norbecks samling med serietidningen Kalle Anka & C:o till förmån för Barncancerfonden? I så fall kan ni läsa om den och se slutpriserna här >

 

Till slutpriser > Öppettider för visning >

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut några gånger per månad med information och nyheter kring våra auktioner.

Registrera dig här