Formgivare på Gustavsberg

Vi på Kolonn har fått möjligheten att sälja en privat samling av föremål från Gustavsberg. Det vill vi uppmärksamma genom att ta tillfället i akt och att berätta lite om Gustavsbergs betydelse för svensk designhistoria under 1900-talet och nämna några utav våra mest folkkära formgivare, alla med kopplingar till den lilla orten i Stockholms skärgård.

”Vackrare vardagsvara”

 

Vid utställningen på Svenska Mässan i Göteborg 1919 gav konsthistorikern Gregor Paulsson ut sin skrift ”Vackrare Vardagsvara” som propagerade för att konstnärer skulle arbeta direkt med fabrikerna för att producera vardagsföremål av hög kvalitet. Genomtänkta produkter skulle på så vis bli tillgängliga för alla. Skriftens titel blev sedan en slogan som användes flitigt i propagandan för god formgivning, inte minst vid Gustavsberg.

 

På Axel Odelbergs initiativ, son till denna tids ägare Wilhelm Odelberg, anställdes 1917 konstnären Wilhelm Kåge.
Hans formgivning resulterade tillsammans med idén om vackrare vardagsvara i porslinsföremål för den breda allmänheten. Kåge övertog rollen som konstnärlig ledare och experimenterade fram nya glasyrer och dekorer och formgav ett 30-tal serviser, däribland vardagsporslinet Pyro, ett modernt ugnssäkert porslin.

Han framställde även konstgods i färgglada fajanser och stengods som Argenta, med sin gröna kopparglasyr och silverdekor.

Fina exempel från Argenta serien hittar du på vår temaauktion, föremålsnummer 736646 samt 736628.

Gustavsbergs studio

 

1942 initierade Wilhelm Kåge konstverkstaden Gustavsbergs Studio. Tillsammans med Stig Lindberg och Bernt Friberg utvecklades förslag till nya serier och skapandet av framförallt konstgods. Här var den konstnärliga friheten stor och blev en alternativ väg vid sidan om fabrikens massproduktion av bruksföremål. Kåge skapade en symbol med ett ”G” och en hand, idag kallad ”studiohanden”. Denna målade på undersidan av varje föremål från konstverkstaden för att visa på att varje föremål för unik och i en begränsad upplaga. Ett exempel ur vår temaauktion är Stig Lindbergs ”Springare” i stengods med föremålsnummer 735826

Under 1940 och 50-talet så knöts många utav våra stora keramiska formgivare till Gustavsberg. Bland annat var Ursela Printz, Tyra Lundgren och Mari Simmulson alla verksamma vid Gustavsberg under olika perioder. Men den kanske mest namnkunnige formgivaren som vi idag starkt förknippar med Gustavsberg var Stig Lindberg. 1948 efterträdde Stig Lindberg Wilhelm Kåge som konstnärlig ledare och han huvudsakliga inriktning var vardagsporslin till folkhemmet och målet var att god design skulle genomsyra hela verksamheten. Under sin år skapade han porslinsserier som Berså, Spisa Ribb, Terma och Adam.

Han blev även känd för sina fajanser och serier och Domino, Figurin och Karneval.

På auktion hittar du bland annat Lindbergs fajanser med föremålsnummer 736254 och 736320.

Allas vår Lisa Larson

 

På mitten av 50-talet värvade Stig Lindberg en av våra mest folkkära keramiker Lisa Larson till fabriken. Hon började som assistent hos Lindberg och var verksam på fabriken fram till 1980. Störst genomslag fick hon bland annat med sina ABC-flickor samt serier som All världens barn, Larsons ungar, Skansen och Lilla Zoo. 1980 slutade hon vid fabriken och driver sedan 1992 det egna företaget Keramikstudion AB i lokaler i Gustavsberg.

På vår temaauktion Gustavsberg så har vi allra flest föremål formgivna av Lisa Larson. Kanske visar detta på hennes enorma bredd och produktivitet. Hennes serie All världens barn hittar du på föremålsnummer 736548, exempel ur på hennes djur hittar du på föremålsnummer 736518. Och av de många väggplaketter vi auktionerar ut så hittar du ett urval på föremålsnummer 737332, 738092 och 737550.

Auktionen pågår 12 – 20 december 2017