Till Auctionets samlade vårkvalitetsauktion 2023

Auktion 8-20 maj

Till auktionen

 

Till Auctionets samlade vårkvalitetsauktion 2023 bidrar Auktionshuset Kolonn med det hittills största utbudet av handplockade föremål av yttersta kvalitet.

Av de möbler som auktioneras finns bl.a. ett par baljfåtöljer av Efraim Ståhl från omkring 1800 liksom ett utsökt tebord i rokoko från Rörstrand 1700-talets andra hälft. Även en sällsynt fåtölj av Ib Kofod Larsen; PD30.

Bland konsten finner man en underbart söt målning av Jenny Nyström föreställande två unga kvinnor med en prästkrage liksom en målning av Hellewi Kullman, av en vacker ung kvinna daterad Paris 1891. Det finns många fina exempel på äldre konst av både italiensk och Holländsk skola, där ibland en målning av Henning Boman. Av mer modern konst kan man finna en figurkomposition av Aly Ben Salem och den mer naivistiska ”Nunnorna” av Pelle Åberg.

Skrivbord i sengustaviansk stil, 1800-talets andra hälft.

Ingeborg Lundins kraftfulla ansiktsvas i glas står i stark kontrast till Émile Gallés delikata överfångsvas med dekor av blommor som var tidstypisk till Frankrikes Art Nouveau som blomstrade i Paris omkring år 1900. Båda visar glasets oändliga möjligheter att skapa effekt, mystik och och variation.

Vas i överfång av Emile Gallé, Nancy, omkring 1900.

 

Farstagods av Wilhelm Kåge och Carl Harry Stålhane representerar den svenska keramiken. En praktfull lappuggla i stengods av den danske keramikern Paul Hoff.  Ett antal exempel av fin kinesisk keramik och porslin representeras av av föremål från både Mingdynastin och Qingdynastin. Av de mer ovanliga föremålen på auktionen tillhör en samurajrustning från Japans Edo-period.

Samurajrustning från Edo-perioden, Japan