Temaauktion: Swedish Grace & Modernism

Datum 28 februari – 10 Mars

 


 

Välkommen till Kolonns temaauktion ”Swedish Grace & Modernism”, en auktion som sträcker sig från 1920-talet till början av 1950-talet.

I denna samling presenteras en resa genom svensk formgivningshistoria, från den nordiska klassicismen känd som Swedish Grace till den strama funktionalismen. Utforska den svala elegansen och balansen i 20-talsklassicismen och låt dig förtrollas av övergången till en modernistisk era av renhet och funktion.

Inom keramik hittar ni två liknande urnor av Josef Ekberg, vackert ljusgula och dekorerade med den typiska 1920-talsdesignen. En fin vas i form av en frukt med bladhänklar av Gunnar Nylund sticker verkligen ut. Så även Edward Halds vackra fiskgraal i sobra bruna och vinröda toner. När det kommer till belysning representeras varje årtionde, med imponerande exemplar som Erik Tidstrands taklampa för NK och den fantastiska mässingslampan tillskriven Poul Henningsen. På konstavdelningen finner ni Einar Forseths underbara Stockholmsmotiv med sina mustiga toner samt Sven X:et Erixsons färgstarka abstrakta motiv.

Självklart ingår även en del tennföremål som var metallen av tiden. Här märks särskilt en 30-tals spegel av imponerande storlek med en avslutning i rundat krön med dekor i stiliserad växtlighet. En vacker brosch i Art deco stil beströdd av gammalslipade och briljantslipade diamanter får representera smyckesavdelningen.

Auktionens höjdpunkt är utan tvekan Axel Einar Hjorths sportstugemöbler, fyra stolar ”Lovön” samt det ikoniska biblioteksbordet ”Utö”. Välkomna!

Vår visning är öppen vardagar kl 13-17 och lördagar kl 11-15.