Ett axplock från Stanley Bate

Stanley Bate (1903-1972) var en amerikansk konstnär född i Nashville, Tennessee, USA. Han är mest känd och uppskattad för sina moderna och abstrakta verk.

Under 1950- och 1960-talet hade Bate många utställningar på flera olika håll. Han blev en viktig profil inom New Yorks konstnärsliv där han och hans fru bodde från 1940-talet och fram till Stanleys död.

Vi på Kolonn är glada och stolta att kunna presentera 15 verk av Bate. I samlingen finns ett axplock av olika tekniker, utföranden och motiv som speglar en hel del av hans konstnärskap.


Hur har då denna samling kommit till Sverige ?

Proveniensen är en dam vid namn Karin Andersen (född Rosvall). Hon föddes i Väte socken på Gotland men immigrerade till USA redan som 14-åring. Väl där studerade hon inom grafisk design och flyttade runt mellan olika delstater. I Alaska arbetade hon vid vägverket med ritningar av vägar och landningsplatser och hon var också en kort tid vid NASA.

Samlingen av dessa verk av Bate ärvde Karin av sin faster Vally Hammer som bodde på Manhattan. Vally var gift med en man vid namn Peter Hammer, de fick inga barn.

Vid 68-års ålder flyttade Karin tillbaka till Gotland och byggde upp en oas i Ganthem, där levde hon till sin död 2017. Samlingen ärvdes sedan av nuvarande ägaren som var nära vän med Karin.

Auktion 9 – 21 september