Temaauktion: Jenny Nyström i svartvitt

Datum 16 – 26 februari

 


 

Jenny Nyström (1854-1946) var ett livfullt och busigt barn, det återspeglas i hennes färgranna illustrationer av akvarell. Det flesta av oss associerar Jenny Nyström med vackra bilder på glada barn och tomtar i idylliska miljöer. Hon var en mästare på att skapa en sagovärld som fick betraktaren att drömma sig bort.

Från 1880-talets mitt fram till sin bortgång 1946 ska Jenny Nyström ha illustrerat 2000 böcker med mer än 10 000 bilder. Det är därför inte alls ovanligt att några av dessa originalillustrationer hittar sin väg till auktion.

I Kolonns tema Jenny Nyström i svartvitt presenteras en samling verk av Nyström som inte tillhör det vanliga. Samtliga verk är nämligen målade i svartvitt skala. Vi har fått möjligheten att försälja inte mindre än fem illustrationer från en och samma bok, nämligen Vackra Svarten (originaltitel : Black Beauty). Den skrevs klart 1877 av den brittiska författaren Anna Sewell och översattes av Henning Wendell 1891. 1898 gjorde Jenny Nyström illustrationerna till boken som i senare svenska upplagor trycktes med hennes bilder. Till skillnad från de färggranna akvarellerna vi är vana att se av Jenny är dessa bokillustrationer i gråskala, tecknade med tusch och täckvitt. Temat inrymmer även en illustration till Harald Hårfagers saga ur Norska konungasagor av Hedda Andersson samt en stillsam blandteknik betitlad ”Avskedet”.

Vår visning är öppen vardagar kl 13-17 och lördagar kl 11-15.