Temaauktion: Gustavsberg

Datum 13 – 24 mars

 


 

Varmt välkommen till vår temaauktion ”Gustavsberg”, där vi hyllar den kreativa historien bakom Gustavsbergs Studio!

Studion grundades 1942 av Wilhelm Kåge, Stig Lindberg och Berndt Friberg. Gustavsbergs Studio, även känd som ”G-studion”, skapades som ett ”estetiskt laboratorium” inom fabrikens ramar. Det var utrustat som en liten fabrik i fabriken med drejare, gjuteri, gipsverkstad, målarsalar och ugnar, och ansågs vara en kreativ frizon där konstnärerna hade möjlighet att arbeta i full frihet och experimentera.

Vår temaauktion ”Gustavsberg” är en hyllning till denna historiska och kreativa plattform. Nästan samtliga konstnärer och utrop i vår temaauktion har en koppling till G-studion. Konstnärerna representerar olika generationer, stilar och inriktningar och utgör en viktig del av vår gemensamma konstnärliga historia.

I våra vitrinskåp hittar du Bernt Fribergs vackra vaser och skålar i djupa färger med vacker glasyr. Wilhelm Kåges omtyckta argenta-föremål och Lisa Larsons populära figurer och djurfigurer finns också representerade. Du kommer även att finna flera föremål av Stig Lindberg, inklusive den älskade servisen ”Berså” i 64 delar. Karin Björquist bidrar med det imponerande stengodsytterfodret i blått, samt en restdels kakelplatta från Mariatorgets tunnelbanestation.

Den verkliga höjdpunkten är dock verken av Lisa Larson. Från den unika stengodsfigurinen ”Kvinna i handduk” till den söta flickan ”Amalia” ur ABC-serien, och avslutningsvis de fyra relieferna som framställer fyra biskopar.

Auktionen bjuder på en unik och mångsidig samling, välkommen!

 

Vår visning är öppen vardagar kl 13-17 och lördagar kl 11-15.