Temaauktion Glas och keramik

Auktion 10-21 maj

Till auktionen

 

Kolonns temas Glas och Keramiks riktiga praktpjäs är utan tvekan Rut Bryks fantastiska väggrelief i glaserat stengods med dekor av rosor mot grön fond.

På auktionen finns även många fina exempel av Stig Lindbergs stora bredd av konstnärskap och flera exempel av Bernt Fribergs produktion, både som miniatyrer, med harpäls- och aniaraglasyr.  Det finns även exempel av Wilhelm Kåges föremål i Cararraglasyr.

Zsolnay är en ungersk porslinsfabrik som under 1900-talets början som framför allt är känd för sin eosinglaserade jugendkeramik, som gav en iriserande effekt som syns tydligt i det exemplar som auktioneras ut på vår temaauktion. Här med dekor av påfåglar.

Ytterfoder från ungerska Zsolnay med riserande dekor påfåglar, tidigt 1900-tal.

Edvin Öhrström som sadlade om som järnvägsarbetare till teckningslärare och utövade självstudier i fransk katedralkonst och egyptisk skulptur för att sedan arbeta för Orrefors och utveckla sin arielteknik. Mest känd är Öhrström för glasobelisken på Sergelstorg i Stockholm. På auktionen finner man en skål i brunblå glasmassa i arielteknik av Edvin Öhrström

Edvin Öhrström, skål i arielteknik, Orrefors

 

Ingeborg Lundin representeras med flera objekt liksom flera unika föremål, bl.a. av Astrid Gate och Ann och Göran Wärff. Temat sträcker sig över större delen av 1900-talet, i olika tekniker och stilarter.