Temaauktion Folkkultur

Till auktionen

 

”Den alldeles unika och genuina charmen hos föremål från olika kulturer berikar vilket hem som helst. De fungerar även som roliga ”conversation pieces” och stämningshöjare samt ger impulser att lära mer om och upptäcka vår omvärld. Detta oavsett om det är en gammal fin dalahäst eller en träskulptur från någonstans på den afrikanska kontinenten.”

Christian Törnros

 

Vår temaauktion Folkkultur sträcker sig mellan jordens alla hörn; från Rättvik till Kongo, från Holland till Kazakstan, från Sierra Leone till Indien. Auktionen innehåller drygt 80 utrop med smakprov från vår kulturhistoria. Variationen i utbudet är ovanligt stor med föremål av alla de slag och med de mest skiftande ursprung. Störst av dem alla är ett serveringsskåp från 1800-talets norra del av Sverige. Äldst är troligen en lergodsurna, tillverkad i Kina under neolitisk tid. Däremellan kan man hitta afrikanska masker, en tapamålning, sameknivar, fetischer, dolkar, ett jämtskåp och mycket mycket mer.

 

Utvalda föremål från auktionen

Ett allmogeskåp med svängt krön och målad marmorering över pardörrar med målad blomsterdekor och initialerna MPD samt årtalet 1808, Hammerdals socken, Jämtland

Tibetansk rituell mask i snidat trä, 1900-tal.

Rituell mask, troligen Senufo, Elfenbenskusten, 1900/2000-tal.

Ett serveringsskåp bemålat i imitation av masurbjörk, från norra Sverige, 1800-talets senare del.

Urna i lergods med hänklar, dekor i svart och rött av bland annat solkors. Kina, Neolitisk tid, 3000-1500 f. Kristus.

Sminkask i snidat trä med dekor av ödla, troligen Bakuba, Kongo, 1900-tal.