Temaauktion Finsk design och konst

Auktion 18-29 januari

Till auktionen

 

Temaauktionen Finsk design och konst lyfter många av de stora namnen inom Finsk formgivning. På auktionen finns det ikoniska pelarbordet av Eero Saarinen, formgivet 1957 att ackompanjera stolarna Tulip, som är lika aktuella idag som när de formgavs. Eero Saarinen var arkitekt och möbelformgivare, son till arkitekten och möbelformgivaren Eliel Saarinen och var verksam i USA under en stor del av sitt liv.  Vi auktionerar även ut ett flertal möbler av den finlandssvenska arkitekten Carl Gustaf Hiort af Ornäs, vars möbler producerades i familjeföretaget Puunveisto OY i Helsingfors. I Finland såldes hans möbler via Nupponen och i Sverige producerades möblerna på licens av Gösta Westerberg möbler.

Bland konsthantverken finns ett fat ”Duetto” av Birger Kaipiainen. Han formgav under större delen av sitt verksamma liv för Arabia med en kortare period för Rörstrand. Birger Kaipiainen var för Arabia vad Stig Lindberg var för Gustavsbergs Porslinsfabrik. Helena Thynells skapande representeras av ett stort exemplar av ”Solflaskan” i gult. Helena är mest känd för att skapa i glas men hade även en period då hon arbetade med keramik. Helena var gift med formgivaren Paavo Thynell, känd för sina tongivande armaturer. Bertel Gardberg, en pionjär inom finskt silversmide som finkänsligt kombinerade form med funktion. Bertel designade en mängd föremål, allt från kyrksilver och smycken till vardagliga föremål. Här representeras han med en omfattande bestickuppsättning ”Lion de Luxe” som producerades av Hackman.

Svenska Edvard Westman representeras på auktionen med en oljemålning med midvintermotiv och känd för sina friluftsmotiv och var mycket uppskattad i Finland. Han spenderade en stor del av sin tid på Åland och var anlitad som lärare vid Konstföreningens ritskola i Åbo. Målningen ”Sommarkväll från Ålands skärgård” utförd 1893, köptes av den ryske tsaren Alexander III.

 

Soffbord i teak av Carl Gustaf Hiort af Ornäs

Fåtölj i teak av Carl Gustaf Hiort af Ornäs

Fat ”Duetto” av Birger Kaipiainen för Arabia

Fat ”Hubertus” av Dorrit von Fieandt för Arabia

 

 ”Solflaskan” i bärnstensfärgat glas av Helena Tynell, Riihimäen lasi

Taklampa, ”Mexiko” av Yki Nummi för Orno