Temaauktion: Estrid Ericson med vänner

Datum 6 – 17 mars

 


 

I år är det hundra år sedan Estrid Ericson grundade företaget Svenskt Tenn. På Kolonn firar vi detta med temaauktionen ”Estrid Ericson med vänner”.

Estrid Ericson, teckningsläraren från Hjo som använde sitt arv från sin far för att starta sin egen affär. Tillsammans med tennkonstnären Nils Fougstedt ville hon erbjuda modern tennkonst till överkomliga priser. I oktober 1924 öppnade Svenskt Tenn sin första butik på Smålandsgatan i Stockholm. Butiken blev en succé och känd för sin höga kvalitet och unika design. Under de första åren var fokus främst på tennkonst, men Estrid Ericsons passion för inredning tog snart över. Butiken flyttade till större lokaler på Strandvägen, där den fortfarande finns idag. På 1930-talet hade Svenskt Tenn förvandlats till Stockholms mest eleganta inredningsbutik, och Estrid Ericson hade en vision om att erbjuda en helhetsupplevelse av stil och skönhet.

Den verkliga förändringen kom när Estrid Ericson och den österrikiske arkitekten Josef Frank träffades. År 1932 beställde hon de första möblerna från Frank, och deras samarbete intensifierades snabbt. Josef Franks designfilosofi, som betonade funktionalitet och komfort, passade perfekt in i Estrid Ericsons vision för Svenskt Tenn. År 1934 anställdes Josef Frank officiellt och deras samarbete blev inte bara livslångt, utan också ett av de mest intressanta i svensk designhistoria.

På Kolonns temaauktion ”Estrid Ericson med vänner” kan du bland annat hitta och beundra Estrids egen design i det vackra hänget ”Handen” av tenn, Josef Franks ikoniska skåp ”Wellpapp” modell 2192 i mustig grönt, en äldre tennspegel med dekor av snäckor, samt flera av Franks tyger. Värt att nämna är pallen ”Tutankhamon” modell 1063 designad av Frank 1941, inspirerad av de inventarier som påträffats i Tutankhamons grav. En riktig karamell som sticker ut är det rosa skrinet av glas och mässing av Fratelli Ferro för Murano. Här finns också mycket annat såsom tallrikar, lampor, möbler och ljusstakar, allt designat i den unika och tidlösa stil som än idag präglar Svenskt Tenn.

Vi avslutar med Estrid Ericsons egna ord: ”Goda ting kräver ingen förändring”. Välkommen!

Vår visning är öppen vardagar kl 13-17 och lördagar kl 11-15.