Temaauktion: Bengt Berglund

Datum 3 januari  – 14 januari

 


 

Kolonn har äran att presentera ett tema helt och hållet ägnat åt Bengt Berglund, en framstående svensk keramiker, skulptör och emaljkonstnär. Under mer än 20 år arbetade han på Gustavsbergs porslinsfabrik och skapade där en unik keramisk värld i stengods. Hans verk var inspirerade av havsformer, men också präglade av en lekfull humor och samhällskritik. Det var på Gustavsberg som han även upptäckte emaljen, vilket kom att bli en viktig del av hans konstnärliga uttryck.

Bengt Berglunds emaljarbeten är kända för sin distinkta stil och skickliga hantverk. Han har experimenterat med olika tekniker och material för att skapa färgglada och intressanta motiv. Särskilt uppskattad är hans emaljgrafik, där motiv framträder genom användning av skumgummibitar eller genom matriser och stämplar.

Från och med 1971 var Berglund ansvarig för emaljverkstaden på Gustavsberg. Utöver att måla abstrakta skärgårdsmotiv utförde han också minst ett stort offentligt emaljkonstverk varje år, inklusive ett för Domus i Jakobsberg. År 1982 valde Bengt Berglund att lämna sin anställning på Gustavsberg för att bli en fri konstnär och fortsätta utforska nya uttryckssätt inom sitt konstnärskap.

Vi är stolta över att kunna presentera detta tema tillägnat en av Sveriges mest framstående keramiker och emaljkonstnärer.

 

Vår visning är öppen vardagar kl 13-17 och lördagar kl 11-15, under jul och nyår råder avvikande öppettider.

 

 

Temaauktion: Bengt Berglund