Small Treasures VT 22

Auktion 16 – 27 februari

En temaauktion som vi introducerade förra året var Small Treasures. Den blev väldigt bra emottagen av er och vi beslutade därför att den skulle bli en återkommande temaauktion hos oss. Nu är det dags igen.

I auktionen så riktar vi blicken, och ibland även förstoringsglaset, mot de allra minsta föremålen som vi får in på auktion. Det kan handla om både smycken och klockor som keramik och målningar. Det som allt har gemensamt är att det går att hålla i en hand. Det är riktlinjen för den här auktionen.

I år har vi fått in flera utrop med klockor, bland annat från tillverkaren Omega. Det finns också många miniatyrmålningar från 1800-talet och smycken av guld och silver. Fem utrop består av schackpjäser från Bo Åke Adamsson.

Vi hoppas att ni ska gilla den här auktionen lika mycket som förra.

Till slutpriser Öppettider

Några av våra favoriter

 

Det finns närmare 100 utrop att välja bland på den här auktionen. Varje föremål har sin charm och det gör det extra svårt att välja ut våra favoriter den här gången. Vilket föremål gillar du mest?

Keramik från Berndt Friberg

 

På vår temaauktion Small Treasures finns det flera utrop med miniatyrkeramik från Berndt Friberg. Många av dessa är i toner av blått men skiftar både i storlek och form. Samtliga som nu ligger ute till försäljning är från 1960-talet och är signerade med Gustavsbergs Studiohand.

 

Stengods från Berndt Friberg

Visste du att Friberg kom till Gustavsberg redan 1934? Om du vill läsa mer om honom så har vi en artikel som vi skrev till en samling som vi sålde 2019 >

Klockor från Omega

 

På temaauktionen finns också flera utrop från klocktillverkaren Omega. Sedan företaget grundades 1848 av Louis Brandt så har de byggt upp en god renommé där hög kvalitet är A och O. Omegas ur har använts både vid rymdfärder men de har också varit officiell tidtagare vid flera olympiska spel.

På auktionen finns både armbandsur, fickur och stoppur från fabrikatet. Här är två av utropen på auktionen. Utrop 2071875 är en Omega Automatic Genéve med blå urtavla från 1970-talet och bredvid är utrop 2094152, en Omega Seamaster med ref. 14701 från omkring 1961.

 

Det finns också en samling med stoppur från Omega från 1960- och 1970-talet. Samtliga har mekaniska verk och är i väldigt bra skick. Bland annat finns en Omega Olympic med cal. 1131 ur serien “Nuit Spatiale” (“Black Space”), utropsnummer 2038919. Serien introducerades av Omega 1966 till de Olympiska spelen 1968 i Mexiko City.

 

Stoppur från Omega

Smycken av silver

 

Inom kategorin smycken så finns flera olika formgivare och företag representerade. Några utvalda är Theodor Fahrner, Claës E Giertta och Åke Lindström.

Från tillverkaren Fahrner har vi två broscher av silver, utrop nr 2078347 och 2088400. Theodor Fahrner är en av Tysklands mest kända tillverkare av smycken under Art Nouveau och Art Deco-perioden. Efter hans död 1919 levde företaget kvar till och med 1979, men då under namnet Gustav Braendle – Theodor Fahrner Nachfolger (Theodor Fahrners efterföljare).

 

Ett smycke som vi tycker står ut lite bland övriga är ett armband med graverad dekor tillverkad av en silversmed vid namn Erik Åke Larsson från Hudiksvall, stämplat 1986, utrop nr 2081474. Bredvid ser vi utrop nr 2081809, ytterligare ett armband men med bergkristall, signerat Åke Lindström för Hallbergs 1972. På bilden ses även utrop 2082342, en ring av silver med bergkristall designad av Claës E Giertta.

 

Silversmycken

Kuriosa och miniatyrmålningar

 

Den roligaste, och kanske mest kreativa kategorin på temaauktionen Small Treasures är kuriosaföremålen. Här finns en salig blandning av charmiga saker.

Något som har blivit mer efterfrågat på auktioner under dem senaste åren är miniatyrmålningar, gärna infattade i silver och guld. Om ni vill läsa mer om dessa små målningar, deras härkomst och användning så har vi en tidigare artikel i ämnet >

Två av miniatyrmålningarna som finns med på auktionen och som vi gillar lite extra är infattade med ramar av guld, det gäller utropsnummer 2088410 stämplad av Johan Rönnqvist i Örebro 1902 och nummer 2095039, ett anonymt mansporträtt i gouache.

 

Som en blandning av konst och kuriosa finns Bo Åke Adamssons schackpjäser av mässing, tillverkade hos Skultuna. På temauktionen Small Treasures har ni chansen att ropa hem inte bara en utan fem av dessa till spelbrädet. Får det vara en Kung, Drottning, Löpare, Bonde eller ett Torn?

 

Schackpjäser av Bo Åke Adamsson

Några andra föremål som riktigt sticker ut är två jordglober i miniatyr från tidigt 1900-tal, en brevklämma i form av ett tennisracket och en korkskruv som kallas ”Ladies legs”. Det handlar om nr 2079574, 2082045 och 2082058.

Men det parti som nog har högst charmfaktor är nog de små Wienerbronserna i form av en kanin, en hare och en hund, tillverkade under tidigt 1900-tal. Utropsnummer 2080540.