Kvinnliga konstnärer och formgivare

Till auktionen

 

Auktion 12-23 oktober

Nu startar vår temaauktion Kvinnliga konstnärer och formgivare. Det är en auktion med över 80 utrop av kvinnligt skapande från 1800-talet till nutid. Auktionen innehåller främst konst men det finns även några fina exempel av konsthantverk som en kallskål av Anna Petrus, soluret ”Ikaros och Daidalos” av Ulla Fogelklou-Skogh, ”Musen” Carin Nilson. Textilkonstnären Barbro Spinchorn finns representerad med två verk, liksom mattor av  Berit Koenig och Magnhild Lundsten.

”Ikaros och Daidalos” av Ulla Fogelklou-Skogh

”Ikaros och Daidalos” av Ulla Fogelklou-Skogh solur för världsutställningen i Paris 1937. Soluret som var ämnat för utställningen kom bort i packningen och man fick snabbt ta fram en ny. Den fick stor uppmärksamhet men producerades endast på beställning och togs tillslut ur produktion efter några få år.

Anna Petrus utbildade sig på Konsthögskolan i Stockholm. När hon var 11 år dog hennes mamma och hon ärvde en mindre förmögenhet vilket möjliggjorde att hon tidigt kunde utbilda sig i London och resa till Italien och Frankrike. Hennes stora genombrott internationellt kom med världsutställningen i Paris 1925, där hon visade upp föremål i tenn och gjutjärn, i Swedish Grace-stil.

Kallskål i tenn av Anna Petrus

”Musen” i brons av Carin Nilsson

Carin Nilsson, född 1884, utbildade sig till konstnär i 40-årsåldern vid Konstakademin i Stockholm med Carl Milles som lärare, efter att tidigare arbetat som sjuksköterska. Hon studerade även för Antoine Bourdelle i Paris, en av dåtidens giganter och kollega med Auguste Rodin. Carin Nilson gjorde flera religiösa motiv och finns representerad i kyrkor och kapell både i  Sverige och i USA.

Barbro Sprinchorn, teckningslärare på Konstfack från 1953 och studerade samtidigt Konstfackskolans högre textilutbildning under Barbro Nilsson och blev sedermera fast anställd hos Märta Måås-Fjätterström. Hon uppmärksammades vid flera separatutställningar och finns representerad på flera museer och på ambassader runt om i världen. Mest känd är hon för sina poetiska gobelänger och broderier.

 

”Bukett i ram” av Barbro Sprinchorn

 

Kustlandskap, olja på duk av Lena Cronqvist

Lena Cronqvist har studerat i Bristol och vid Konstfack, senare Konstakademin. Hon är en driven ”kolorist” och använder sig av de mest osannolika färgkombinationer – ”få har väl lyckats måla så varmt och så kallt på samma gång som Lena Cronqvist”. Hon använder ofta sig själv som modell – gärna i vardagliga situationer med skarp psykologisk karaktär. Hon har även gjort några landskapsmotiv från hennes hemtrakter på västkusten.