Höstens leksaksauktion 2021

Auktion 24 november - 4 december

 

Välkommen åter till vår lekfullaste auktion – det är dags för höstens leksaksauktion. Vi har samlat närmare 80 utrop med leksaker från olika tidsepoker, i olika material och från många olika fabrikat. Det finns bland annat tåg från Märklin, Hornby och Jeco. Modellbilar från Tippco, Dinky Toys och Tekno. Två tidiga Barbie #3 från Mattel. Leksaker från Japanska fabrikat som Mitshuhashi & Co. Vi får heller inte glömma alla utropen med modellfartyg från märken som Navis Neptun Copy, Classic Ship Collection, Wiking och Hansa.

Våra återkommande leksaksauktioner på hösten och våren är väldigt populära och drar många besökare från hela världen. Majoriteten av det vi säljer på dessa auktioner går faktiskt på transport. Sedan vår start 2006 har vi haft våra återkommande leksaksauktioner två gånger om året, vilket blir närmare 30 leksaksauktioner totalt.

Välkommen att utforska alla spännande och roliga leksaker. Kanske finner du en julklapp till någon?

Till slutpriser

Auktionen publiceras 24 november

 

 

Här följer några av våra favoriter på höstens leksaksauktion:

 

 


 

Tipp & Co. i Nürnberg (1912-1971)

Tippco eller Tipp & Co var en tysk leksaksfabrikör av litograferade plåtleksaker som grundades 1912 i Nürnberg. Företaget namngavs efter en av dess grundare, Miss Tipp.

En annan av företagets grundare var Philip Ullman som från 1919 till 1933 hade hand om företaget själv. Han kände många stora varuhus som ville sälja hans leksaker. Snart hade Tippco blivit lika stora som tidens konkurrerande leksakstillverkare, bl.a Lehmann, Hess & Bing. Dem tillverkade främst civila fordon som bussar, motorcyklar och bilar innan Andra Världskriget.

Philip Ullman var en man med judisk härkomst som 1933 var tvungen av fly till England från Tyskland och Andra Världskrigets fasor. Under den här perioden kom han i kontakt med Artur Kraitz och de började tillverka leksaker för att samla in pengar för andra judiska flyktingar. De kallade företaget Mettoy, senare känt som Corgi.

I Nürnberg hade Ernst Horn tagit över produktionen för Tippco och nu tillverkade man mer och med propagandarelaterade leksaker så som olika militärfordon. Företaget blev nu den största tillverkaren av plåtleksaker i Nürnberg.

Efter kriget tog Ullman-familjen tillbaka Tippco och från 1948 styrde Philip, tillsammans med sin son, affärerna igen. Produktionen ändrades mer eller mindre tillbaka till att producera civila fordon i plåt och med urverk.

På höstens leksaksauktion har vi två leksaker från Tippco, en racerbil och en motorcykel med sidovagn. Utropsnummer 1912775 och 1972268. Värdering mellan 2.000-3.200 Sek.

Skoglund & Olsson (1874-1967/1970)

Från Skoglund & Olsson har vi två utrop med modellbilar i gjutjärn, en buss och en brandbil. Skoglund & Olsson grundades 1874 av Erik Gustaf Skoglund och Axel Olson i Gävle, då som ett gjuteri. Fabriken tillverkade bland annat gjutjärnsspisar och våffeljärn. På 1920- och 1930-talet tillverkade företaget även leksaker i gjutjärn, något som är ett ganska så stort samlarområde idag.

Från Skoglund och Olsson finns det två utrop på auktionen, buss med utrop 1912711 och brandbil med utrop 1912723. Värderade mellan 1.500-3.200 Sek.

Mattel Inc (1945- )

Mattel är en av världens största leksakstillverkare och vi tror nog att alla har hört talas om deras ikoniska docka – Barbie.

Harold ”Matt” Matson, Ruth Handler och Elliot Handler grundade Mattel 1945 i ett garage i Kalifornien. Till en början sålde dem fotoramar och dockhusmöbler, som de hade tillverkat av rester från fotoramarna. På grund av sjukdom sålde Matson sina andelar i företaget redan 1946, andelar som Ruth tog över.

Mattels första riktigt populära leksak var Uke-A-Doodle, en ukulele i barnstorlek från 1947. Efter den så kom Magic 8-ball 1950.

Barbie-dockan debuterade den 9 mars 1959 och kom att bli företagets mest sålda leksak i historien. Ruth Handler ses som skaparen av Barbie, med inspiration från den tidigare dockan Bild Lilli skapad redan 1955 av Max Weisbrodt för Greiner & Hausser i Tyskland. 1964 tog Mattel över patentet på Bild Lilli och produktionen av Weisbrodts docka las ner till förmån för Mattels egna Barbie.

På vår leksaksauktion har vi två tidiga Barbie-dockor. Ponytail Barbie #3 från 1960 med originalkartonger. Utropsnummer 1931278 och 1931282. Värdering 8.000 Sek.

Märklin (1859- )

Märklin, tillsamman med Fleischmann, är en av de främsta tillverkarna av modelltåg och modelljärnvägar.

1891 börjare Märklin att tillverkade ett urverksdrivet tåg i plåt med skenor som gick att sätta ihop till en bana. Det blev en succé. Senare kom en eldriven variant som kunde ge stötar till den som lekte med det, banan var nämligen kopplad direkt till eluttaget på 110 volt. 1926 kom äntligen tågen med transformatorer som omvandlade strömmen till endast 20 volt, vilket inte medförde risk för livet längre.

Genom åren har Märklin utvecklat många olika system och skalor. Något som de är unika med är att använda växelström till skala H0, där många andra tillverkare använder sig av likström för strömförsörjning av tågen.

På höstens leksaksauktion finner ni flera utrop med Märklin, däribland nr 1888253, en tågsats med GS 800 Sj:s Da-lok. Värdering 5.000 Sek.

Tekno i Danmark (1928-1972)

Tekno var en dansk leksakstillverkare som grundades 1928 av en rörmokare vid namn A. Siegumfeldt. Till en början tillverkades träleksaker men efter andra världskriget gick man mer och mer över till att tillverka pressgjutna leksaker i metall, främst fordon. Tekno blev kända för att hålla en hög kvalite på sina gjutningar med fin precision och öga för detaljer.

Dem tillverkade många modellfordon från det svenska bilmärket Volvo, både bilar, bussar och lastbilar. Flera av Teknos modeller användes av olika företag och bilmärken som reklammaterial.

Idag är Tekno ett kärt samlarområde för många. Visste ni att vi har sålt över 700 utrop med Tekno sedan 2011? Bland de dyraste är två VW skåpbilar med reklam för ”Jerres Flygbuss” och ”Luklet, Konvolut”.

Här är en Volvo med tippflak från Tekno, nr 862 med originalkartong. Utropsnummer 1893808 på höstens leksaksauktion. Värdering 1.500 Sek.

Fartygsmodeller

På höstens leksaksauktion har vi många utrop med modellfartyg av metall. Fabrikat som är återkommande är Navis-Neptun Copy och Classic Ship Collection. Dessa företag är relativt nya på modellbåts-området, till skillnad från Wiking.

Några av alla de fartygsmodeller från Navis Neptun som vi nu har ute på höstens leksaksauktion. Här utropsnummer 1974652. Värdering 1.000 Sek

 

Navis grundades 1962 av Rudolf Kraus i Tyskland. Under de kommande åren på 60-talet så slås de ihop med Copy och Kraus broders företag Neptun och bildar dagens Navis Neptun Copy. Idag producerar de mer än 1000 olika modeller av metall. Enligt dem själva är alla modeller handgjorda och formarna som används har ett begränsat livsspann vilket gör produktionen mindre av varje modell. På grund av det är dem också väldigt detaljrika och håller hög kvalité.

Classic Ship Collection har nyligen slutat med sin produktion, de grundades någon gång under 1996 och tillverkade även dem minutiöst gjorda modeller i metall.

Två fartygsmodeller från Classic Ship Collection. Utrop 600 Sek styck. Utropsnummer 1974380 och 1974361.

 


 

Se våra öppettider>

Till slutpriser