Gustavs Rum x Kolonn

Auktion 17 - 28 november

Till slutpriser

 

Kolonn har varit hemma hos Gustav Broström – digital kreatör och skaparen till Instagramkontot Gustavs Rum. Kontot lockar idag mer än 20.000 följare med sitt innehåll av allsköns fynd, inredningsinspiration och husmorstips. Gustav är även initiativtagaren till hashtaggen #loppisvardag och han delar flitigt och kreativt med sig av sin dag till sina följare.

Instagramkontot Gustavs Rum inspirerar dagligen till miljövänliga inköp genom hashtagen #loppisvardag

 

Gustav kontaktade Kolonn för att få hjälp med en värdering. Att sälja på auktion kopplas oftast samman med något utav händelserna ”Death, Divorce, Disaster”. Men det behöver inte alltid vara så. För Gustav sammanföll en auktionsvärdering istället med att han och pojkvännen bestämt sig för att flytta ihop. Nu skulle två hem bli ett och en kompromiss om vilka föremål som skulle behållas började. Men hur vet man vad man kan sälja? Och hur? Vi skickade hem vår värderare Gustav Cedergren till herr Broström för ett hembesök. Tillsammans gick dom igenom hemmet och sorterade ut det som var aktuellt för auktion. Tillslut blev det över 80 föremål som nu finns ute till försäljning.

Gustav väljer ut 3 favoriter från auktionen

OSCAR REUTERSVÄRD.

-Den här litografin köpte jag för många år sedan och det är med tungt hjärta vi nu går skilda vägar. Reutersvärds litografier har ett intresseväckande lugn över sig, de tar för sig alldeles lagom.

 

Oscar Reutersvärd, litografi

Firma Svenskt Tenn

FIRMA SVENSKT TENN.

-Tidiga föremål från Svenskt Tenn verkar bli allt mer sällsynta, kanske främst för att alla har ögonen på dessa nuförtiden. Modellen heter idag Vågig och visst måste man hålla med om att det är coolare att ha originalet? Nu har du chansen!

 

IVAR ÅLENIUS-BJÖRK.

-Enligt uppgift är detta Ålenius-Björks syskonbarn och jag tycker att det känns att han lagt extra tid på denna gipsskulptur. Hon har så mycket attityd och en underbart uttryck.

 

Ivar Ålenius-Björk, skulptur

Ett samtal med Gustav Broström om auktioner

 

Namn: Gustav Broström
Ålder: 30
Bor: I Stockholm
Civilstatus: Blivande sambo
Favoritepok: Empir och det svenska 30-40-talet om det nu kan räknas som en epok. 
Favoritformgivare: Estrid Ericson, Märta Måås Fjätterström, Björn Trädgårdh,  Josef Hoffmann

 

Gustavs Rum

Du har blivit känd på Instagram för ditt stora intresse för loppis. Men vad är din erfarenhet av auktioner?

– Inte alls stor! När jag var liten var vi på gårdsauktioner men besökte främst loppisar. Det är först i vuxen ålder som jag upptäckt auktionsvärlden och dess skrymslen och vrår. Att ytterligare få utforska detta med Kolonn har varit väldigt spännande och ibland lite läskigt. Jag har vågat ställa frågor som jag aldrig tidigare vågat om värde, investeringar och hur det egentligen ligger till med processen bakom, värdering och avgifter.

I Gustavs rum samsas skulpturer och konst med studiokeramik.

 

När började du köpa  på auktion? Kommer du ihåg det första föremålet du köpte? Minnesvärda föremål du köpt på auktion?

– Det var bara några år sedan jag blev biten på riktigt! Då köpte jag en lockurna av Eva Jancke Björk för Gefle. Sedan dess har det bara rullat på. Nuförtiden köper jag en hel del inredning och konst på auktion, det är enkelt, miljövänligt och framförallt väldigt kul! Ett av mina första, för mig, dyrare föremål var badrumsspeglarna med tennram som hängt i Anita Lindbloms lägenhet. De är verkligen otroliga i sin enkelhet med snurrad, repliknande, kant och lagom storlek. Kombinationen av praktiskt och en god proveniens får mig att gå igång. Ett annat kärt föremål inköpt på auktion är modetidningarna från 1800-talet som ägts av Estrid Ericson!

Hans Bergström

Gustavs Rum

Hemma hos Gustav Broström hittar du bland annat en takplafond av Hans Bergström. Alla föremål hittar du på temaauktionen Gustavs Rum X Kolonn.

 

Samlar du på något speciellt?

-Min samling av föremål från Svenskt Tenn ömsom växer och ömsom krymper då jag är väldigt ambivalent kring samlingar, tro’t eller ej! En del av mina guldkorn säljs nu hos Kolonn och jag hoppas att de hittar hem till någon som verkligen vill ha just dessa föremål. Ytterfodret i tenn, vattenglasen av Josef Frank och brickan av Nils Fougstedt var svåra att släppa ifrån sig!


Köp med hjärtat!

Vilket är ditt bästa auktionsfynd?

Mitt bästa auktionsfynd kommer från Kolonn! En samling skisser och teckningar av Olle Alberius, de var allt för bra för att inte få flytta hem till mig. En massa utkast och förslag på hans mest folkkära verk för Rörstrand. Ovärderligt!

Olle Alberius

Gustavs 3 tips till nybörjare på auktion

1.

Utnyttja bevakningsfunktionen på Auctionet och sätt bevakning på formgivare eller föremål – rätt som det är dyker ditt absoluta drömföremål upp. Är du kanske osäker på skicket? Maila och be om fler bilder om du inte har möjlighet att åka och se det i verkligheten.

2.

Bli inte galen och dras med i budgivningar – sätt ett mentalt högsta pris och håll dig till det.

 

3.

Köp med hjärtat! Det spelar ingen roll om det är en okänd formgivare eller lite skadat, om du får adrenalinpåslag av att det så kanske det bara MÅSTE flytta hem till dig.

Undrar du vad dina föremål hemma är värda? Kanske ska du också flytta och behöver sälja saker? Precis som Gustav så gör du enkelt en värdering genom vårt värderingsformulär>.

Ivan Ålenius Björk

Till slutpriser

Auktionen publiceras 17 november

Se våra öppettider>