Garden Life

Auktion 12 – 23 april

Till slutpriser

 

Med Kolonns temaauktion Garden Life hoppas vi kunna inspirera er till början av årets utesäsong i trädgården, på balkongen eller i uterummet. Auktionen erbjuder allt från möbler till dekorationsföremål, föremål som passar i allt från en större park till liten täppa.

Trädgårdsmöbler finns i form av soffor, sittgrupper och solsängar med klassiker i gjutjärn från 1900-talet början och modernare klassiker i furu av Elsa Stackelberg. Blomsterurnor och blomkrukor finns i en mängd storlekar och utföranden, från olika tidsperioder och stilar.

Bland de föremål i tema Garden Life som sticker ut lite extra är ett dörrpar i jugend från 1900-talets början ritade av Ferdinand Boberg. Starkt inspirerad av naturalismens formspråk, här i form av infärgade inläggningar av växter och bär. Ferdinand Boberg är mest känd för att ha ritat NK (Nordiska Kompaniet), Carlbergska huset (LO-borgen), tillbyggnaden av Rosenbad, gasklockorna i Norra Djurgården och Centralposthuset i Stockholm. Monogrammet i dörrarna är AFB, som mycket väl kan syfta till makarna Anna och Ferdinand Boberg och härstamma från någon av deras hem.

Två par fontänskulpturer barockstil från Italien i form av hästar i språng, påminner om hästarna i den legendariska fontänen Fontana di Trevi i Rom ritad av Nicola Salvi och färdigställdes under mitten av 1700-talet. Fontänen som är en symbol för Italien i allmänhet och Rom i synnerhet, förekommer i en mängd kända filmer så som La dolce vita med Anita Ekberg mot Marcello Mastroianni.

Bland de mindre och möjligen mer lättplacerade föremålen i tema Garden Life, hör en bordslampa i nysilver i Swedish grace med en delikat godronnerad fot med skärm i tyg av Josef Frank, en generös uppsatsskål/ jardinjär i etsat glas blomstergirlander i nysilver liksom en underbar liten speldosa i form av fågel i bur.

Trädgårdsskulptur i gjutjärn, 1900-tal.

Uppsatsskål/ jardinjär i etsat glas blomstergirlander av nysilver, tidigt 1900-tal

Fontänskulpturer i barockstil från italien, 1900-tal.

 

Detalj av dörr av Ferdinand Boberg, 1900-talets början