En unik samling av Roland Svennsons verk

Till auktionen

 

Auktion 9-20 november

 

Roland Svenssons folkkära bildkonst förkroppsligar för många den svenska skärgården.  De stämningsfulla motiven som skildrar övärlden under den leende sommaren såväl som under sträng vinter kan nu beskådas hos Kolonn. Den fina samlingen om 27 litografier representerar hela bredden i Roland Svenssons grafiska utveckling från 1940-talet fram till 1990-talet. Han påstod själv i en av flera egna böcker -att måla- det är en fråga om jämnvikt – åtminstone hos mig!

Christian Törnros

”Blankt sund”, Ljusskär, färglitografi av Roland Svensson

Roland Svensson föddes 1910 och dog 2003. Under ett mer än 60-årigt konstnärskap blev han en oöverträffad skildrare av det yttre havsbandet i Stockholms skärgård både i måleri, grafik och författarskap. Efter att han arbetat som springpojke några år vid Enskilda banken i Stockholm började han sina konststudier först vid Blombergs målarskola 1931 och fortsatte sedan vid Konsthögskolan 1934–1940 sedermera även Konstakademiens etsarskola 1937–1939.  Under studietiden gjorde han gjorde han ett flertal studieresor till London och Paris och under vintrarna gjorde han många studie- och målarresor till Skottland, Hybriderna, Färöarna, Spetsbergen Orkney- och Shetlandsöarna samt 1963–1964 vistades även några månader på vulkanön Tristan de Cunha i Sydatlanten.

Han är mest känd som bokillustratör och skildrade mest motiv från Stockholms skärgård i olja och pastell. Han utgav ett tiotal böcker och några motiv har även blivit frimärken. 1978 utnämndes Roland Svensson till hedersdoktor vid Stockholms universitet. Han är en mycket folkkär konstnär och som har framförallt skildrat skärgårdsmiljön med dess natur, djurliv och människor. Hans verk präglas av stark verklighetsförankring med känsla för den speciella miljön och för fiskarbefolkningens liv. Han har medverkat vid ett stort antal konstutställningar och finns representerad på Nationalmuseum och Waldemarsudde i Stockholm samt på andra svenska museer. Han tilldelade Maria Leander-Engströms stipendium i samband med utställningen Unga tecknare på Nationalmuseums utställning 1941 samt Bonniernämndens stipendium.

”Sandhamnshålet”, färglitografi av Roland Svensson