Miniatyrer av Berndt Friberg

Vår första temaauktion för i år bjuder på Berndt Friberg (1899-1981) som var en av våra främsta keramiker under 1900-talet. Han föddes i Höganäs ur en krukmakarsläkt. Där kom han också att få sina första erfarenheter av keramik som drejlärling vid kärlfabriken i orten. Men snart var Höganäs för litet för hans konstnärskap och han begav sig iväg för att vidga sina vyer.

Från 1918 reste han runt en hel del i både Danmark och Sydsverige innan han slutligen landade hos Wilhelm Kåge på Gustavsbergs Porslinsfabrik 1934. Där arbetade han som konstnärlig medarbetare och drejare åt Herr Kåge innan han 1937 gick över till att istället arbeta under Stig Lindberg. Han stannade på Gustavsberg ända fram till sin död.

Tidigt på 1940-talet fick Friberg självständigt erkännande i en samlingsutställning i Gustavsbergs butik i Stockholm. Många fler utställningar följde efter detta och från 1944 fick han egen verkstad på Gustavsbergs Studio. Från detta utvecklade han sin klassiska stil och fina glasyrer. Han arbetat både stor och smått och skissade, drejade och glaserade både golvvaser som miniatyrer.

 

Från 1950-talet och framåt hade Friberg flera utställningar både på hemmaplan hos NK i Stockholm men också internationellt. Den samlingen av miniatyrer som vi nu har ute på auktion kommer från en privat samling som införskaffades under 1900-talets andra hälft i Stockholm från troligen både PUB, NK och auktioner.

Auktion 23 jan – 3 feb