En lekfull februari

Auktion 2 - 13 februari

 

Februari är oftast en kall och kanske lite jobbig månad och vi på Kolonn vill därför lysa upp stämningen lite med vår temaauktion En lekfull februari. Det är en extrainsatt leksaksauktion för alla fantaster och samlare. Den innehåller över 140 utrop med leksaker från olika epoker, fabrikat och i olika material. Det finns både plåtleksaker, tåg, bilar, flygplan, dockor och nallar – något för alla vill säga.

Fabrikat som återkommer i auktionen är bland annat Märklin, Mercury, Dinky, Navis Neptun, Tekno, Bandai, Mattel och Schuco.

Det finns också några serietidningar från 50-talet. Bland annat kan du lägga vantarna på Space Adventures #7 ”Transformation” och The Thing #8, båda från 1953. För att inte tala om två utgåvor av ”Blue Book” från King Features Syndicate.

En av de sötaste utropen är nog en miniatyrnalle från Schuco vid namn ”Yes and No Janus Bear”, endast 9 cm lång!

Välkommen att ta dig en titt – både online som i vårt showroom.

Till slutpriser Öppettider

 

 


 

Här är några av de föremål som vi tycker står ut lite extra på auktionen:

 


 

BINGs Oceanaångare

Bröderna Bing grundade sitt företag Bing under 1860-talet i tyska Nürnberg. Under nästan 20 år tillverkade företaget köksredskap i metall innan de runt 1880 började producera leksaker. Runt sekelskiftet var Bing en av de största leksaksfabrikatörerna på marknaden och idag är dem mest kända för sin tillverknings av modelltåg, mekaniska leksaker och ångleksaker. Dem tillverkade även sin första nalle 1907 och implementerade gärna mekaniska element även i sina mjukleksaker.

Något som ofta stack ut i deras produktion var de stora modellfartygen i metall. Ibland kunde de vara upp emot en meter långa. På vår temaauktion En lekfull februari har vi en oceanångare från Bing, tillverkad av plåt med mekaniskt urverk.

En oceanångare från leksakstillverkaren Bing med mekaniskt urverk. Utrop 2060871, värdering 10.000kr.

 

Till följd av första världskrigets påverkan på export, höjda taxor, transportkostnader och personalkostnader så började dem gyllene åren hos Bing att avta runt tidigt 20-tal. Med Hitlers frammarsch 1932 så blev familjen Bing, som var judar, tvungna att fly landet och ett år sedan la deras företag ned.

LEHMANNs plåtleksaker

Ett annat tyskt företag som är ett stort namn bland samlarna idag är Lehmann som grundades 1881 i Brandenburg av Ernst Paul Lehmann. Företaget är främst kända för sina lätta, färgstarkt litograferade plåtleksaker med mekaniska verk som dem tillverkade från tidigt 1900-tal och framåt. Dem framställde många leksaker med både människor, motorfordon och djur.

Företaget, till skillnad mot Bing, lyckades hålla sig levande genom andra världskriget. Mer än så, de lyckades också motsätta sig tillverkningen av politiska och militära fordon för krigspropaganda.

På vår temaauktion En lekfull februari har vi bland annat en limousine Berolina (EPL 687) och den populära plåtleksaken vid namn ”Tut-Tut” (EPL 490) från Lehmann.

Lehmanns ”Berolina” tillverkades från ca 1914 till 1935. Nr 687 är en något dyrare version av deras EPL 686 för den har en fällbar sufflett i textil. ”Tut-tut” tillverkades från ca 1903 fram till 1935 och föreställer en man som kör en av de tidigaste bilarna och håller i en tuta. Lehmann speglar genom den här leksaken hur det kunde se ut på vägarna då de tidigaste bilisterna var tvungna att ha en tuta nära tillhands när de körde, detta för att dem delade väg med både gångare, cyklister och hästdragna vagnar.

Två leksaker från Lehmann, ”Tut-Tut” EPL 490 med urverk och ”Berolina” EPL 687.  Utrop 2067177, värdering 2.000kr respektive utrop 2065131, värdering 5.000kr

SCHUCOs miniatyrnalle

Ytterligare en tysk leksakstillverkare är Schuco. Grundat 1921 i Nürnberg av Heinrich Müller och Heinrich Schreyer. Företaget är fortfarande aktiva och tillverkar främst, då som nu, modellfordon.

I början framställde Schuco företrädelsevis plåtleksaker med mekaniska urverk och genom åren har vi på Kolonn sett många olika mekaniska modeller från företaget. Deras kända Pick-Pick fågel, möss och hundar men även oerhört många fordon har passerat igenom vår auktioner.

På temaauktionen En lekfull februari har vi en udda leksak från Schuo, nämligen en miniatyrnalle tillverkat under 50-talet. Den är endast 9 cm lång och det som gör den speciell är att den har ett vridbart huvud med två säregna uttryck. Namnet är ”Yes- and No Janus Bear”.

”Yes- and No Janus Bear” från Schuco. Utrop 2040765, värdering 2.500kr.

DINKY TOYS modellbilar

Ett annat företag som specialiserat sig på modellfordon precis som Schuco är Meccaono under varumärket Dinky Toys. Varumärket startades 1934 av det brittiska företaget Meccano Ltd och tillverkade modellfordon under namnet fram till och 70-talet.

Dinky Toys tillverkade fordon av formgjuten metall, till en början bly. Redan runt 1935 producerades de runt 200 olika gjutna modeller genom varumärket och det inkluderade både bilar, fartyg, tåg och flygplan. Deras modellbilar under de tidiga åren kom i pack av 6 st. De flesta enskilda förpackade och sålda bilarna nådde inte marknaden förrän på 50- och 60-talet.

Efter andra världskriget blev Dinky Toys återigen populära bland köparna efter en nästan nerlagd produktion under krigsåren. Produktionen ökade och man tillverkade modeller av många eftersökta 50-tals bilar från märken som Austin, Mercedes och Plymouth. Även flertalet racingbilar reproducerades i miniatyr under varumärket.

Visste ni att vi är det auktionshus som har sålt flest föremål från Dinky Toys på Auctionet sedan vi gick med? Total är det över 600 utrop!

På auktionen En lekfull februari har vi bland annat en modellbil från BBC TV (969) från varumärket Dinky Toys. Utrop 2041598, värdering 1.500kr.

 

 

Till slutpriser Öppettider