|
2017-05-25

En bit svensk textilhistoria

Den 21 juni 1873 föddes i Kimstad en flicka vid namn Märta.

Vad det skulle bli av flickebarnet visste troligen inte pappa Rudolf, kyrkoherde i Vadstena, men det visste nog Märta som började med studier vid Högre Konstindustriella skolan i Stockholm. Detta ledde sedan vidare till ett arbete som teckningslärarinna i Jönköping och därefter till Kulturen i Lund. Efter en mellanlandning på Malmöhus Läns Hemslöjdsförening kom hon till vävskolan i Vittsjö.

1914 deltog Märta på Baltiska utställningen i Malmö. På utställningen fick Ludvig Nobel, Alfred Nobels brorson, syn på hennes alster. Han kom att betyda mycket för Märtas framtid.

Ludvig hade startat ett hotell i Båstad, Hotell Skånegården. Då staden varje sommar frekventeras av köpstarka kunder och kungligheter kläckte han idén att Märta skulle öppna en ateljé. Sagt och gjort – 1919 lämnar hon Vittsjö. I ateljén i Båstad skapar hon massor av vävnader, men framför allt mattor. Vem känner inte till namn som “Örtagården”, “Tånga”, “Tusenskönan”, “Snäckorna” och “Ängarna”. Ludvig som kom på idén var nog en av hennes bästa kunder då han praktiskt taget fyllde Skånegården med hennes alster.

Under 1920- och 1930-talen hade hon utställning både i Europa och USA och hennes namn kom på allas läppar – Märta Måås-Fjetterström

Märtas formgivning är i dag aktuell, kanske mer aktuell än någonsin, och vi är glada att få sälja en av hennes många mattor : “Bruna Heden”.

1942, efter att Märta avlidit ett år tidigare, anställs Barbro Nilsson som konstnärlig ledare och ateljén ombildas till ett aktiebolag – AB MMF. Barbro Nilsson för traditionen vidare vilket man kan se i till exempel mattan “Salerno Blå” som vi även har ute till försäljning.