|
2021-06-01

Utforska: Dunhill

Idag röker vi mindre och mindre. Vi kan ha svårt att förstå att under 1900-talets mitt klassades som högsta modet att tända en cigarett. I samklang med cigarettens höga status tillverkades även accessoarer av högsta design. En av de allra främsta inom skapandet av accessoarer för den nya tiden var Alfred Dunhill.

 

Wilhelm Kåge. Cigarettburk, Gustavsberg, 1930

 

Anders Zorn. Etsning, ”Cigarettrökerska II”

Historien om Dunhill

Alfred Dunhill (1872-1959) var engelsk uppfinnare, entreprenör och grundare till lyxföretaget som bär hans namn. Han levde under bilens intåg i det moderna livet och satsade först på att göra accessoarer till bilar och motorer. Hans första kollektion kallades Dunhill’s Motorities och infattade allt från lampor, handskar, läderjackor, glasögon och picknick-set, vilket skapade slogan ”Everything but the motor”.

 

 

1904 skapade Alfred Dunhill den så kallade Windshield-Pipe som gjorde det möjligt för en förare att röka och köra samtidigt. 1907 öppnade Alfred Dunhill en tobaksbutik på St James’s i London där man kunde köpa tobak efter smak och tycke, 1908 kom första Dunhill cigaretten. Under de kommande åren anslöt sig brodern Herbert och sönerna Alfred och Vernon Dunhill, senare skulle även dottern Mary Dunhill bli en del av familjeföretaget.


Visste du att Alfred Dunhill skrev boken The Pipe Book 1924 om pipans historia?

Dunhill blev ett av de ledande lyxföretagen för accessoarer till rökning och livsstil. Företaget expanderade både i England och internationellt med butiker i Paris och New York. Under 1920-talet uppfann Dunhill The Unique Lighter som kunde tändas med bara en hand och var säkrare då den minimerade risken för bensindunstning. På 30-talet lanserades The Tall Boy Lighter vars konstruktion med dubbel-hjul gjorde det enklare att få till en gnista.

 

 

 

 

Efterkrigstiden

Efter Andra Världskriget lanserades Dunhills kanske mest spektakulära kollektion av tändare The Aquarium Lighter. De här spektakulära och konstnärliga tändarna formgavs av Ben Shillingford samt konstnärsparet Margaret och Allan Bennett.

 

 

The Aquarium Lighter var gjorda i akrylplast och snidades i omvänd intaglio med tandläkarverktyg. Panelerna målades sen i klara färger och förgyllning med dekor av olika tropiska fiskar, några av de mest sällsynta är de med dekor av fåglar. Förutom tändare skapade Ben Shillingford några ovanliga cigarrlådor i samma serie med under havet tema.  Winston Chruchill var en av Dunhills trognaste kunder och hade både en Aquarium tändare och cigarrlåda på sitt skrivbord i Chertwell Manor.

När Ben Shillingford pensionerade sig fanns ingen annan som kunde ta över hans mästerliga arbete och produktionen av Aquarium kunde inte fortsätta.

Dunhill är idag kunglig hovleverantör och specialiserar sig fortfarande på manligt mode och  accessoarer. Huvudkontoret finns i London där företaget fortfarande har en läderverkstad.

Kolonn är stolta över att kunna presentera en samling tidiga Dunhill accessoarer från 1950 och 60-talet. I samlingen finns, förutom klassiska Dunhill tändare, en Aquarium tändare i den mindre storleken. Samlingens höjdpunkt är två mycket ovanliga Aquarium cigarrlådor formgivna av Ben Shillingford.

Aktuella auktioner : Dunhill