Den älskade dosan

Det här är en auktion inte likt någon annan vi har haft. Det handlar om ett älskat samlingsområde för många. Det är dock inte vanligt att en sådan kärlek till små galanterier stäcker sig över flera generationer idag. I det här faller är det annorlunda. Man skulle nog kunna säga att kärleken för den lilla dosan ligger i DNA:t hos den här släkten.

Små, fina hantverksmässigt vackra snusdosor i olika format och material. Allt från tidigt 1700-tal fram t.o.m. mitten av 1900-talet. Det finns en dosa för alla.

I fyra generationer har den här samlingen byggts på och kompletterats vilket nu resulterar i att vi stolt kan presentera en auktion med över 80 utrop och över 230 dosor totalt.

Snus i mening nässnus kom till Europa på 1500-talet och fick sitt uppsving under 1600- och 1700-talet. Det snus som vi i Sverige främst brukar tala om idag började vi inte använda förrän omkring 1800, det så kallade munsnuset.

Sedan snuset slog igenom har den lilla dosan använts av både män och kvinnor. I en liten mindre format och med spegel för damerna, såklart, men likväl lika brett nyttjad. Dosor användes inte bara till det uppskattade snuset utan även till piller och skönhetsprodukter bland annat.

Några av våra favoriter i auktionen är en enkel dosa från 1800-talet fanerad med både palmträ och sköldpadda samt två dosor i läder i form av små skor. Det finns också flera niello-arbetade silverdosor från Ryssland och även några från Frankrike.

En nämnbar dosa av större karaktär är den med nödmynt i koppar, tillverkad av kopparslagaren Anders Johan Ståhlnacke, verksam i Örebro 1847-1883. Dosan är tillverkad som minne över Carl XII död.

I auktionen finns också en stor snusburk i flintgods med målad dekor signerad Alf Wallander. Troligen dedikerad till magasinförvaltaren Hoffsten på Rörstrand kring sekelskiftet 1900.


Vilken är din favorit bland dosorna?

Auktion 29 oktober – 8 november