|
2022-03-02

W. P. Eberhard Eggers

Auktion 2 - 13 mars

 

I mars har vi på Kolonn det stora nöjet att presentera en privat samling med grafik och skulpturer signerade den tyska konstnären W. P. Eberhard Eggers.

 


 

Wilhelm Paul (WP) Eberhard Eggers (1939 – 2004) var en tysk grafiker, målare, skulptör och en av representanterna inom stilriktningen fantastisk realism – en stilinriktning utvecklad i Wien efter andra världskriget.

Eggers var verksam i Hannover, där han arbetade som frilansare och föreläsare, men även aktiv i USA, Ryssland och Polen. Som konstnär var han nyskapande genom att han ofta svetsade ihop fantasifyllda karaktärer med realistiska drag.

Hans verk är representerade i museer världen över, bland annat i MoMA i New York men också i hemmastaden Hannover, där hans skulpturer är offentligt utställda. Han har haft en betydelsefull roll i den tyska konstvärlden och han har grundat konstföreningar och förlag där han har publicerat olika böcker, manifest och broschyrer. Han var på så sätt, på flera sätt en ett, benägen att framföra sina idéer och synpunkter.

Hans konstverk har visats både på separata utställningar och på grupputställningar, bland annat i USA, Tyskland, Japan och Ryssland. Han har lämnat efter sig en enorm konstskatt fylld med grafiska verk, målningar och skulpturer.

 

Litografi ”Am Anfang war das Wort” av Eggers. Utropsnummer 1921124.
Etsning ”Epitaph der Venus vulgivaga” av Eggers. Utropsnummer 1961612.

På auktionshuset Kolonn har vi en unik möjlighet att bjuda er på en resa genom hela W. P. Eberhard Eggers konstnärskap. Bland samlingen finns linoleumsnitt som representerar början av hans karriär; litografier och etsningar som verkligen speglar hans unika stil, till exempel ”Am Anfang war das Wort” och ”Epitaph der Venus vulgivaga”.

En av höjdpunkterna är hans bronsskulptur ”Beteigeuze”, som tar betraktaren på en resa mellan dåtid och framtid. Den är inspirerad av grekisk mytologi som var karakteristisk hos Eggers tidiga skulpturer.

 

 

Bronsskulptur ”Beteigeuze” av Eggers. Utropsnummer 2082344.

 


 

Tack vare den stora variationen inom W. P. Eberhard Eggers konstnärskap finns det ett verk för allas smaker.

 

Välkomna att upptäcka WP Eberhard Eggers fantasifulla värld!

 

Till slutpriser Öppettider