|
2021-03-31

John Carlson – Sundbybergsskildraren

Sundbybergs Olle Olsson Hagalund

Auktion 31 mars – 11 april

Ingen annan har som John Carlson skildrat Sundbyberg och dess folkliv. Likt målaren Olle Olsson Hagalunds karakteristiska motiv från Hagalund i Solna fångade John Carlson på motsvarande sätt Sundbyberg med sina charmigt naivistiska målningar. Johns färgrika konst där hus och människor avbildas på ett lekfullt sätt andas vitalitet och livsglädje.

Vi på Auktionshuset Kolonn är glada över att få sälja en privatsamling med över 30 målningar som ger en bred bild av John Carlsons konstnärskap med allt från Sundbyberg till utlandsresor i USA och Europa.

1656482 – Kronans apotek, Lilla Alby, Sundbyberg

 

1655532 – Harlem New York

 

Familjen flyttade 1897 till Sundbyberg då John var ett år gammal. På 1910-talet studerade han vid Tekniska skolan, som gav kurser i bland annat teckning och måleri. Redan som sextonåring begav han sig till New York för att studera vid olika konstskolor. Han kom att stanna i USA i flera år och hann ställa ut vid ett flertal tillfällen på 1920-talet, bland annat på Brooklyn Museum och i Chicago. I början av 1930-talet studerade kan kroki på Konsthögskolan i Stockholm.

1655267 – Maskerad framför Sundbyberg skola

Han är en känd och uppskattad konstnär i Sundbyberg för att under tidigt 1940-tal fram till sin död 1979 fångat stadens olika kvarter och de lantliga omgivningarna. De pittoreska sekelskiftesvillorna och villastaden Duvbo framstår som små paradis med sina lummiga trädgårdar. För oss sentida betraktare blir skildringarna även intressanta ur ett stadshistoriskt perspektiv då många av husen och miljöerna idag är borta.


"Det finns nog ingen mer än jag som målat samtliga hus i Sundbyberg från alla fyra sidor"

Det finns många anekdoter om John Carlson. Han var god vän med Olle Olsson Hagalund och de tävlade på skoj om vem som målat av flest hus. Ibland satt de jämte varandra och målade. John sa ”Det finns nog ingen mer än jag som målat samtliga hus i Sundbyberg från alla fyra sidor”.

1656380 – Olle Olsson Hagalunds hus och stenhuggeriet

 

1655074 – Kafé hörnan i Sundbyberg

 

Konstsamlingen som ska säljas på Auktionshuset Kolonn den 11 april 2021 är ett tillfälle att få förvärva målningar från Sundbyberg, New York, Paris och St Ives i Cornwell. Här finns möjlighet att hitta sitt eget favoritmotiv som t ex Stenvillan, Stationen, Lötsjön, Kronans Apotek, Vattentornet, Maskeraden, Café Råshaga, St Ives, Harlem i New York eller Hotell Laxfjället i Tärnaby.

 

Välkommen!