Inlämning: Gustavsberg

Auktion 13 – 24 mars
Sista inlämning 8 mars

 


 

Inlämning pågår nu till vår kommande temaauktion – Gustavsberg.

Vi letar nu efter föremål designade av några av de mest framstående konstnärerna inom svensk keramik, såsom Lisa Larson, Stig Lindberg, Bernt Friberg, Mari Simmulson, Tyra Lundgren, Sven Wejsfelt, Wilhelm Kåge med flera.

På initiativ av Axel Odelberg, son till ägaren Wilhelm Odelberg vid den tiden, anställdes konstnären Wilhelm Kåge år 1917. Hans design resulterade tillsammans med idén om vackrare vardagsföremål i porslin för den breda allmänheten. Kåge tog över rollen som konstnärlig ledare och experimenterade med nya glasyrer och dekorer och designade ett 30-tal serviser. Han skapade även konstverk i färgglada fajanser och stengods som Argenta, med sin gröna kopparfärgade glasyr och silverdekoration.

År 1942 initierade Wilhelm Kåge Gustavsbergs Studio. Tillsammans med Stig Lindberg och Bernt Friberg utvecklades nya serier och framförallt konstverk. Här fanns stor konstnärlig frihet och blev en alternativ väg bredvid fabrikens massproduktion av bruksföremål. Kåge skapade en symbol med en ”G” och en hand, idag känd som ”studiohanden”. Den målades på undersidan av varje föremål från konstverkstaden för att visa att varje föremål var unikt och i en begränsad upplaga.

Under 1940- och 50-talet knöts många av våra stora keramiska formgivare till Gustavsberg. Bland annat var Ursela Printz, Tyra Lundgren och Mari Simmulson alla verksamma vid Gustavsberg under olika perioder. Men den mest kända formgivaren som vi idag starkt förknippar med Gustavsberg var Stig Lindberg. År 1948 efterträdde Stig Lindberg Wilhelm Kåge som konstnärlig ledare och hans huvudsakliga fokus var vardagsporslin för folkhemmet och målet var att god design skulle genomsyra hela verksamheten.

På mitten av 50-talet rekryterade Stig Lindberg en av våra mest älskade keramiker, Lisa Larson, till fabriken. Hon började som assistent hos Lindberg och var verksam på fabriken fram till 1980.

Om du har några föremål som du önskar sälja, så är du mer än välkommen att kontakta oss för en fri värdering. Vi erbjuder möjligheten att få ditt föremål värderat antingen hos oss på plats, digitalt via mejl eller genom en hemvärdering. Inlämning pågår fram till den 8 mars och auktionen kommer att publiceras på @auctionet den 13 mars.

Varmt välkomna att delta!

Fyll i formuläret nedan för en enkel onlinevärdering, vid frågor kontakta värderingsman Leo Nilsson.

Telefon: +46 (0)8 29 33 34
E-post: Leo@kolonn.se

Värderingsförfrågan

För att vi skall kunna göra en så bra värdering som möjligt så ta gärna flera högupplösta bilder och skriv ner mått och skick på föremålen.

  • Dra filer hit eller
    Godkända filtyper: jpg, jpeg, gif, png, pdf, Max filstorlek: 1 GB.