Med kärlek till keramik HT 21

Auktion 27 oktober – 7 november

 

Nu är det dags för en temaauktion som vi vet att det finns ett stort intresse för : Med kärlek till keramik.

I auktionen har vi samlat närmare 70 utrop med keramik från olika delar av världen, i olika former och storlekar. Det finns något både för det dukade bordet som för vitrinskåpet. Vad sägs om en hel servis ”Bengali” från Rörstrand, Sigvard Bernadottes ”Golden Sun” eller en poserade dam från Royal Dux i Tjeckoslovakien.

Auktionen är späckad med svenska konstnärer och formgivare så som Stig Lindberg, Lisa Larson, Wilhelm Kåge och Josef Ekberg och innehåller allt från de allra minsta pjäserna av Berndt Friberg till servisdelar ur Royal Copenhagens ”Musselmalet”.

 

Här är ett axplock från auktionen av några utvalda populära formgivare och deras föremål:

 

 


 

Josef Ekberg (1887-1945)

Josef Ekberg föddes 1877 på Värmdö i Stockholm. Han började på Gustavsberg redan 1889, då som 12-årig medhjälpare i deras målarsal. Som 18-åring blev han elev till Gunnar G:son Wennerberg och 1898 utvecklade dem tillsammans det som vi främst associerar Josef med idag: sgrafitto-tekniken.

Två pjäser i sgrafittoteknik daterade 1914 respektive 1920, signerade Josef Ekberg.

 

År 1900 fick de visa upp den på Världsutställningen i Paris och det blev snabbt en hit. När Wennerberg slutade 1908 tog Ekberg över rollen som konstnärlig ledare vid Gustavsberg.

Sgrafitto är en teknik där glasyrfärger från underliggande lager tas fram genom att man skrapar bort delar av det övre lagren. Ordet kommer från italienskans ”sgraffiare som betyder just ”rista”.

Visste ni att Josef pappa, Bernhard Ekberg, också arbetade som porslinsmålare och mönstertecknare i närmare 40 år och ritade bland annat dekoren ”Weixö”?

WILHELM KÅGE (1889-1960)

Wilhelm Kåge tog över som konstnärlig ledare på Gustavsberg efter Josef Ekberg 1917. Där fick han i uppgift att ta fram nya produkter för Hemutställningen på Liljevalchs samma år. Där presenterades hans första produkt, servisen ”Liljeblå” – eller ”arbetarservisen” som den också kallades.

På vår temaauktion Med kärlek till keramik har vi en praktpjäs med som har turkos glasyr, värderad till 15.000kr.

 

Gustavsbergsstudion startades i slutet av 30-talet som ett konstnärligt laboratorium där keramikerna hade frihet att experimentera med gods, glasyrer, former och uttryck. Tillsammans med Stig Lindberg och Berndt Friberg la Kåge grunden för flera olika framgångsrika arbeten i studion. Kåge är skaparen till studions kända signatur, ett ”G” med en hand.

Studion debuterade 1942 med utställningen ”Fajanser målade i vår” där man ville framhäva fajansens möjligheter. Det blev en utställning med objekt med ett livfullt måleri som lättade upp stämningen något för betraktaren under de krigstider som var.

Efter freden 1945 hade studion återigen en utställning. I NK:s ljushall hölls den och temat var stengodset. Bland pjäserna fanns några av Kåges nya ”Farsta rost”, en vidareutveckling med en annan sammansättning än hans tidigare framgångsrika ”Fartagods”.

STIG LINDBERG (1916-1982)

Allkonstnären Stig Lindberg kom till Gustavsberg 1937 och blev där konstnärlig ledare 1949.

Något som vi på Kolonn tycker att han ger uttryck för är lekfullhet och fantasi, både med sina unika pjäser men också i serietillverkningen av exempelvis ”Karneval”.

En vas i fajans ur serien ”Karneval”, formgiven av Stig Lindberg.

 

När Lindberg kom till fabriken 1937 var det inte så säkert att han skulle få arbete, men då sa han något till chefen Hjalmar Olsson som har kommit att bli känt: ”Om ni anställer mig så skall jag se till att det blir jobb på fabriken”. Och så blev det. Under närmare fyra decennier hann han skapa många olika publiksuccéer som i sin tur gav arbete åt fabrikens anställda.

Färgstark och livfull fajans formgivet av Stig Lindberg.

 

Några av de serviser som vi fortfarande idag kan se på butikshyllan var redan populära när de kom på 40-, 50- och 60-talet. Vi talar om mönster som ”Berså”, ”Prunus” och ”Salix”. Lindbergs litografier och textilier från samma tid är alltjämt poppis på auktioner och når höga slutpriser. Såklart ska man inte glömma hans enorma produktion av miniatyrer i stengods i olika färger. De sätter pricken över i:et i ordet inredning i vilket hem som helst.

Några vaser i stengods av Stig Lindberg

BERNDT FRIBERG (1899-1981)

Mästerdrejaren Berndt Friberg var den fjärde generationen av en drejasläkt i skåne. Många av hans objekt har klassiska former och är i sobra glasyrfärger.

1934 började han som drejare åt Wilhelm Kåge för att sedan 1937 även jobba för Stig Lindberg. Det var inte förrän 1941 som Friberg debuterade som en självständig keramiker på en samlingsutställningen i Gustavsbergs butik på Birger Jarlsgatan i Stockholm. 1954 fick han göra sin första separata utställning och sedan dess har hans popularitet bara ökat.

På auktionen Med kärlek till keramik finns flera utrop med stengods av Berndt Friberg

 

Han jobbade både i stora format med golvvaser som i sina högt uppskattade miniatyrer. Den glasyrteknik som har kommit att bli något av hans signum är harpälsglasyren. Det är en typ av glasyr som användes på det kinesiska stengodset jian yao där man kan se små, små linjer av mönster som på pälsen hos en hare. Det handlar om olika glasyrer med ett högt järn innehåll som glaseras tjockt och som i ugnen slår igenom varandra och bildar mönster.

GUNNAR NYLUND (1904-1997)

Gunnar Nylund var Rörstrands motsvarighet till Gustavsbergsstudion på 30-talet. Redan innan var han en etablerad och omtyckt formgivare i Danmark, först vid Bing & Gröndahl och senare i hans egna verkstad Saxbo på sent 20-tal. På Rörstrand blev han snabbt känd för sina matta glasyrer och sina djurfigurer i chamotterat stengods.

Några exempel på keramik designat av Gunnar Nylund

 

Han debuterade 1932 som konstnär vid Rörstrand genom utställningen på Galerie Moderne i Stockholm. Det blev en stor succé med en kändistät publik. Det nya med just den här utställningen var att den handlade om mer än bara den unika pjäsen, det handlade också om konst tillverkat i en massupplaga. Nylund hade lyckats viga det unika med stengodset, dess livfullhet och konstnärliga prägel, men serietillverkningen.

Om man vill läsa mer om Nylund och hans produktion så rekommenderar vi varmt Petter Eklunds bok ”Gunnar Nylund – Konstnär och formgivare” från 2017.

CARL-HARRY STÅLHANE (1920-1990)

Carl-Harry var student i fajansmålning vid Rörstrand på 30-talet och fick senare anställning där i slutet av årtiondet. På 40-talet fick han prova på drejning vilket resulterade i att han ville fortsätta sin utbildning. Han studerade bland annat vid Grünewalds målarskola i några år innan han runt 1950 tog över som konstnärlig ledare vid Rörstrand efter Gunnar Nylund.

1973 öppnade Stålhane sin egen verkstad Designhuset i Lidköping. Där samarbetade han med många formgivare och även med Bing & Gröndahl i Danmark.

De föremål vi ofta ser på auktion påminner en del om Gunnar Nylunds stengods, med murriga glasyrer och i olika storlekar. Han har dock också en hel del objekt med en bottenglasyr i benvitt och målade mönster i polykroma, lätta färger. På auktionen Med kärlek till keramik så har vi fyra exempel på detta.

Här är tre vaser med dekor av blommor jäms med en vas med dekor av figurer, signerade Carl-Harry Stålhane

LISA LARSON (f.1931)

Lisa är nog en av Sveriges mest folkkära keramiker. Hon är nog också den mest kända formgivaren som internationellt, främst i Asien, har skapar sig ett namn byggt på lera. Hon har en världsomspännande kundkrets och hennes objekt pryder många hem.

Lisa är född 1931 i Härlunda, Småland och studerade vid Konstindustriskolan i Göteborg innan hon som 23-åring började på Gustavsberg. Där var det tänkt att hon bara skulle stanna ett år, men det blev inte riktigt så. Hon blev kvar i hela 26 år innan hon tillsammans med Franco Nicolosi och Siv Solin grundar Keramikstudion 1992.

Lisa Larsons Amalia ut serien ABC-flickorna finns med på auktionen Med kärlek till keramik

 

Lisa är formgivare till många av Gustavsbergs bästsäljare så som All Värdens Barn, ABC-flickorna och Lilla och Stora Zoo. Men hon har också gjort flera unika objekt som inbringar stora summor på auktion.

Vet ni att vi har sålt över 1.900 utrop med Lisa Larson sedan vid gick med i Auctionet.com 2011?

 


 

 

Till slutpriser

 

Se våra öppettider>