Inlämning: Kvinnliga konstnärer och formgivare

Auktion 12 – 23 oktober
Sista inlämning 7 oktober

 

I oktober återkommer vår temaauktionen där vi hyllar och lyfter kvinnliga konstnärer och formgivare – och låter de manliga stå i skuggan.

 


 

Det kvinnliga skapandet stod länge bakom det manliga och de få som lyckades ta sig fram i den kraftigt mansdominerade branschen är värda att lyftas och hyllas på alla sätt. Vi kan nog inte ana hur tufft de hade det. Tänk alla de kvinnor som på något sätt gått före och banat väg för en del av det samhälle som vi idag lever i, med frihet att få utbilda sig till det som man vill och kunna göra det man brinner för oavsett kön.

Trots att kvinnligt skapande genom åren varit symboliskt knutet till vissa kategorier av handarbete så som textil har kvinnliga konstnärer och formgivare erbjudit så mycket mer. De har figurerat inom många olika hantverksområden och med en kraftfull företagsamhet. Tänk bara på Estrid Ericson som startade Firma Svenskt Tenn 1924, Greta Magnusson-Grossman med sin firma Studio på 30-talet och varför inte Betty Linderoth som var den första svenska kvinnliga urmakaren att visa upp sitt arbete på världsutställningen 1862.

 


 

To create, one must first question everything

                                                                            Eileen Grey

 


 

Konst- och designvärlden har varit, och är nog till en viss grad fortfarande, mansdominerande och vi vill därför lyfta fram några av de kvinnliga skaparna som i någon grad satts i skymundan, både historiskt och i nutid. Genom vår auktion Kvinnliga konstnärer & formgivare i oktober så vill vi hylla alla de fantastiska kvinnorna som har varit med och banat väg för framtiden.

 

Vi söker därför :

• Belysning av formgivare som exempelvis Greta Magnusson Grossman, Elsa Kock, Alice Nordin och Astrid Gate.
• Böcker, gärna förstautgåvor, av författare så som Selma Lagerlöf, Astrid Lindgren, Tove Jansson, Sophia Elisabet Brenner och Cajsa Warg.
• Skulpturer av Ruth Milles, Tyra Lundgren, Barbro Bäckström, Ulla-Britt Kraitz, Carin Nilsson och Ragnhild Godenius.
• Glas från formgivare som Signe Persson-Melin, Eva Englund, Ingeborg Lundin, Helena Tynell, Åsa Jungnelius och Ulrica Hydman-Vallien.
• Porslin och keramik från bland annat Rut Bryk, Karin Björquist, Lisa Larson, Mari Simmulson och Beate Kuhn.
• Måleri från konstnärer som Lena Cronqvist, Sigrid Hjertén, Vera Frisén, Anna Palm de Rosa, Hilma af Klint, Helene Billgren, Lotte Laserstein och Madeleine Pyk.
Textil från kvinnor som Märtha Måås-Fjetterström, Barbro Nilsson, Kerstin Persson, Rakel Callander, Margareta Wilk och Judith Johansson.
Möbler från formgivare som Nanna Ditzel, Charlotte Perriand, Elsa Stackelberg, Florence Knoll, Kerstin Hörlin-Holmquist, Eileen Grey och Grete Jalk.
Fotografi från bland annat Phoebe Rudomino, Denise Grünstein, Sally Mann, Elisabeth Ohlson Wallin och Nathalia Edenmont.
Smycken från designers som Vivianna Torun Bülow Hübe, Estrid Ericsson, Suzanne Lindahl, Grete Prytz Kittelsen, Rosa Taikon, Efva Attling, Cecilia Jansson och Liisa Vitali.
Vintage från Coco Chanel, Märthaskolan, Vivienne Westwood, Jeanne Lanvin och Diane von Fürstenberg.

 

Skicka in din förfrågan idag

Värdering : Kvinnliga konstnärer och formgivare

För att vi skall kunna göra en så bra värdering som möjligt så ta gärna flera högupplösta bilder och skriv ner mått och skick på föremålen.
  • Dra filer hit eller
    Noterna gärna skick på föremål, deras storlek och eventuellt antal delar. Det går bra att skicka flera föremål i samma förfrågan.