|
2021-11-01

Auctionets landsomfattande kvalitetsauktion HT 21

Auktion 2 - 14 november

Till Auctionets landsomfattande kvalitetsauktion nu i höst så har vi på Kolonn samlat ihop ca 20 utrop som utmärker sig på olika sätt.

Det finns bland annat en stor Pan-gestalt i metall av Walter Bengtsson, ryska salttroner av silver, representativt glas från Lalique, grafik från konstnärsduon Christo & Jean-Claude, ett blomsterarrangemang signerat Eugène Henri Cauchois och en ovanlig funkis-lampa från C G Hallberg.

Vårens kvalitetsauktionen på Auctionet.com resulterade i mer än 40.000 minneslistningar – i höst tror vi att det blir fler. Många föremål är originella och får nog många samlares hjärtan att dunka lite extra.

 

Till slutpriser

Klubbades på Auctionet.com 14 november

 

 

Här följer några utvalda namn och föremål som vi har med på kvalitetsauktionen HT 21:

 


 

Walter Bengtsson (1927-1998)

Walter Bengtsson kan vara ett nytt namn för en del, trots att hans skulpturer nog har setts av många svenskar idag. Hans monumentala skulpturer av metall finns nämligen på flera offentliga platser runt om i Sverige. Ett av hans mest kända verk är ”Spelrum Futurum”(1967) i Kaknästornet i Stockholm.

1815748. WALTER BENGTSSON (1927-1998). Skulptur, ”Pan”, metall, signerad.

 

Walter föddes 1927 i Snöstorps församling i Halland. På 1950-talet studerade han vid Valands Konstskola i Göteborg för att senare resa till Milano och utbilda sig vid Accademia di Brera.

Det var inte förrän 1967 som han officiellt trädde fram som skulptör på konstscenen genom en utställning på Liljevalchs konsthall. Till en början arbetade han mycket i gjuten aluminium för att senare gå över mer och mer till koppar med emaljarbeten. Han skapade även konst i andra material som trä och i tekniker som grafik och måleri.

Skulpturen med titel ”Pan” som vi nu har till försäljning inköptes 1990 på Galleri Danielson i Borgholm. Den är ett riktigt konversationsstycke som mäter hela 113 cm.

Om man vill läs mer om Walter rekommenderar vi Walter Bengtssons Stiftelse och Museum Atelje Bastakär >

Christo & Jean-Claude (1935-2009/2020)

Christo Vladimirov Javacheff (1935–2020) and Jeanne-Claude Denat de Guillebon (1935–2009) var en konstnärsduo, och även äkta makar, som främst blev kända för att klä in byggnader i textil. Deras verk var oftast monumentala, kontroversiella och planerade under många år. Dem tog aldrig mot donationer eller konstnärsstipendium utan betalade sina projekt enbart genom försäljningar av sin egen konst.

1817686. CHRISTO & JEANNE-CLAUDE (USA 1935-2020). Färgserigrafi, ”Ten million oil drums wall, project for the Suez Canal”

 

Paret sa att deras monumentala konstprojekt inte hade någon djup mening utan var bara till för det estetiskt sköna och för att låta betraktaren se bekanta miljöer och saker med nya ögon. Trots detta har deras konst startat många politiska diskussioner, bland annat om oljeindustrin på 60-talet. På Auctionets landsomfattande kvalitetsauktion och vi fått äran att sälja ett grafiskt blad ur en serie där Christo & Jean-Claude visar upp en skiss för ett projekt, en blockad i Suezkanalen med just oljetrummor. Projektet blev aldrig utfört i verkligheten.

Det mest aktuella projektet har gjorts post partum nu i år, 2021, då man klädde in Triumfbågen i Paris allt efter noga planering av Christo själv som tyvärr hann gå bort under våren 2020. I två veckor var Triumfbågen inklätt i ett 25 000 kvadratmeter stort blått, skimrande tyg. Läs mer här >

Ryska salttroner

De så kallade salttronerna förekom huvudsakligen inom rysk kultur under 1800-talet. Intresset för dessa troner försvann i samband med ryska revolutionen på tidigt 1900-tal.

Salttronerna var en del av välkomstceremonin när gäster kom på besök. Vanligen fanns nämligen saltkällaren i anslutning till entrén av husen och vid ankomst gavs man en bit bröd som man då doppade i salt. Det var en vänlig gest att erbjuda sina gäster detta och i de förnämsta hemmen fanns då även dessa miniatyrer av stolar som man räckte fram med brödet liggandes på sitsen. De var också uppskattade gåvor vid exempelvis bröllop.

Dessa miniatyrer förekommer både i silver, tenn och nysilver. De kan vara rikligt dekorerade med genombruten dekor och emaljarbeten.

På Auctionets landsomfattande kvalitetsauktion har vi inte mindre än tre stycken troner tillverkade under 1800-talets slut i Moskva. En riktig kulturskatt om ni frågor oss på Kolonn.

1872063. SALTTRON, silver och niello, Ivan Saltykov, ИC (kyrilliska), Moskva, Ryssland 1880.

Aly Ben Salem (1910-2001)

Aly Ben Salem når ofta höga slutpriser idag på auktion. Han föddes 1910 i Tunisien men återkom gång på gång till Sverige och hade flera utställningar här under sin levnadstid. Han var till en stor del autodidakt men gjorde också många studieresor runt om i världen som gav honom intryck. 1936 tilldelades han Grand Prix i måleri av den Tunisiska staten.

Under andra världskriget var Aly Ben Salem lärare och senare även rektor på en konstakademi i Sfax i Tunisien. Efter kriget kom han att tillbringa en stor del av sitt liv i Sverige, vilket också är en av anledningarna till att vi har mycket konst av honom i landet.

På 50-talet blev han politisk aktiv genom demonstrationer och möten där han pläderade för Tunisiens frihet. En frihet och självständighet de fick först 1956. Han arbetade även för kulturella relationer mellan Sverige och den muslimska världen, bland annat genom att ge bidrag till Etnografiska museet och förmedla kunskaper om muslimsk kultur.

Närbild på 1827066. ALY BEN SALEM. Blandteknik, signerad.

 

Hans konst präglas av den medelhavsmiljö som han har vuxit upp i, oftast med vackert porträtterade kvinnor, djur och växter. Han målade gärna med gouache och i klara men ändå harmoniska färger. Verket vi nu kan erbjuda är en lätt blandteknik i lila och blå nyanser. Vi tror att den kan falla många av Aly Ben Salems samlare i smaken.

C G Hallberg och W.A. Bolin

Carl Gustav Hallberg (1824-1888) grundade 1860 en juvelfirma i Stockholm som i över ett århundrande har varit likställt med kvalité och gott anseende. Företaget kom att heta C.G Hallbergs Guldsmedsaktiebolag, numera kallat Hallbergs Guld.

I slutet av 1800-talet var de en av de största aktörerna i Sverige och 1896 öppnade de en fabrik i Stockholm med tillverkning av föremål i ädelmetall som de inte bara själv sålde utan också skickade till återförsäljare inom och utanför Sveriges gränser.

På höstens kvalitetsauktion har vi en ovanlig lampa från 1930-talet. Det är en riktig funkis-dröm med både geometriska former, den svarta tonen och försilvrad mässing.

1925365. C.G. HALLBERG. Bordslampa, funkis, stämpelmärkt, 1930-tal.

 

Från W.A Bolin har vi ett par ljusstakar av silver, också daterade under krigstiden, 1939. De har en klassisk, rak form.

W.A Bolin är om ännu mer känd för sitt goda renommé inom juvelbranschen, med några rötter delvis i den ryska sfären under 1700-talet. Det finns en hel del historia runt detta bolag och man kan fördjupa sig oändligt på deras hemsida, läs mer på bolin.se >

W.A Bolin är världens äldsta juvelerarfamilj som fortfarande är verksamma i yrket. Under alla år har de lyckats upprätthålla en status som än idag ses som exklusiv. På auktioner når deras föremål alltid höga slutpriser och vi förväntar oss inget annat när det gäller dem här ljusstakarna.

Vem vill inte duka bordet nu i höst med dessa skimrande ljusstakar?

1908360. W A BOLIN. 1 par ljusstakar, silver, Stockholm, 1939.

 

Till slutpriser

Klubbades på Auctionet.com 14 november

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vårt nyhetsbrev skickas ut några gånger per månad med information och nyheter kring våra auktioner.

Registrera dig här